Activitatea fizică crește eficiența vaccinurilor anti-COVID-19

Laura

În revista ştiinţifică The Conversation, a fost publicat un articol semnat de Sebastian Chastin, profesor la Glasgow Caledonian University (Scoţia), în care se menționează faptul că, potrivit unui studiu, practicarea sportului nu numai că întarește sistemul imunitar ci chiar marește și eficiența vaccinurilor, relatează Mediafax.

În 35 de studii, activitatea fizică regulată a condus la niveluri ridicate ale anticorpului de imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor şi a altor părţi ale corpului nostru unde pot intra viruşi şi bacterii. Activitatea fizică regulată creşte, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar la un atac şi reglarea răspunsului acestuia„, scrie Sebastian Chastin, folosind explicaţii tehnice.

După realizarea studiilor, cercetătorii au descoperit că inclusiv vaccinurile par a fi mai eficiente, atunci când sunt administrate după un program de antrenament, chiar şi unul
moderat: „O persoană activă este cu 50% mai probabilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană inactivă„.

Este deja cunoscut faptul că, exerciţiile fizice protejează în mod eficient, împotriva factorilor de risc de infecţie gravă şi fatală. „Persoanele active fizic sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, boli respiratorii şi cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 şi alte boli infecţioase respiratorii sunt mai grave pentru persoanele cu aceste afecţiuni”, comentează lectorul Universităţii Caledoniană din Glasgow.

Activitatea fizică reduce, de asemenea, stresul şi inflamaţia cronică, la rândul său reducând probabilitatea infecţiilor fatale. „Majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 şi pneumonie au fost rezultatul unui răspuns inflamator necontrolat”, explică Chastin. Sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic, susțin cercetătorii.

Analizând diferitele studii, cercetătorii scoţieni au putut, de asemenea, să pună în cifre sănătatea celor care practică activitatea fizică. „Am găsit dovezi consistente şi
convingătoare în 6 studii care au implicat mai mult de jumătate de milion de participanţi că respectarea ghidurilor recomandate pentru activitatea fizică – 30 de minute de activitate, 5 zile pe săptămână – reduce riscul de îmbolnăvire cu 37%”.

Menţinerea în formă ar putea, de asemenea, să ne ofere un pic de ajutor împotriva Covidului. „Din păcate, o scădere a nivelurilor de activitate fizică a fost observată la
nivel global în ultimul an”, atrage atenţia Chastin.

Aceasta este o tendinţă periculoasă care ar putea face populaţia mai vulnerabilă la boli infecţioase şi cronice pe termen scurt. Dacă nu va fi controlată, va lăsa şi o
moştenire dăunătoare pe termen lung şi va creşte povara bolii şi costurile sociale şi economice ale acesteia”.

                                                                                                          Sursa – www.stiripesurse.ro
                                                                                        Sursa fotografiilor – www.pixabay.com

Share this Article
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate