Analiștii economici anunță momentul în care euro va trece de 5 lei/unitate

SocialNews

Analiștii economici membri ai Asociației CFA România se așteaptă ca cursul de schimb să fie de 5,11 lei/euro în decurs de 12 luni, cu o rată medie a inflației de 5,8%, iar impactul economic al coronavirusului va continua cel puțin până în trimestrul IV al anului 2022.

“ În contextul creșterii substanțiale a ratei inflației, anticipatiile inflaționiste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească. În concordanță cu aceste evoluții, au crescut și anticipatiile de majorare a ratelor de dobânda de piață monetară, acestea indicând anticipații de majorare a ratei de dobânda de politică monetară de cel puțîn încă trei ori în următoarele 12 luni. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 56,6 puncte, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte). Această situație s-a datorat evoluției divergente a celor două componente ale indicatorului”, spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România, informează Mediafax.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 5,8%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 91% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Nu a fost înregistrată nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1145 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului EUR/RON pentru un orizont de 12 luni este 4,9600.

Alte întrebări au fost adăugate sondajului privind impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale (durata impactului coronavirusului asupra economiei, evoluția PIB-ului și deficitul bugetar). Majoritatea participanților la sondaj (75%) se așteaptă ca impactul economic al coronavirusului să continue cel puțin până în al patrulea trimestru din 2022.

Deficitul bugetar național este de așteptat să fie în medie de 7,3% în 2021 și de 6% în 2022. Conform calculelor efective, valoarea medie așteptată a PIB în 2021 este de + 6,6%, iar în 2022 este de 3,9%. Datoria publică ca procent din PIB va ajunge la aproximativ 54,1% în decurs de 12 luni.

Sursa: Stiri pe Surse

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate