‘Aruncă în aer mediul de afaceri / Trăim un paradox în România’

SocialNews

Sute de modificări ale Cosului Fiscal de pe un an pe altul sunt inacceptabile pentru că bulversează pe toată lumea, iar modificările trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie, a declarat marţi Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). El spune că ”aruncăm în aer mediul de afaceri” dacă se fac modificări la sfârşitul anului. Potrivit acestuia, trăim un paradox în Romania: avem o fiscalitate scăzută privind zona de capital dar şi cei mai nemulţumiţi antreprenori, deoarece se schimbă lucrurile de pe o zi pe alta.

”O să spun câteva lucruri cu privire la liniile roşii pe care noi le considerăm şi pe care le-am transmis, de altfel, şi Guvenului, dar şi Comisiei Europene. Din câte am înţeles, mâine o să fie deja o întâlnire de Consiliul Naţional Tripartit. Astăzi în şedinţa noastră de Colegiu Naţional va trebui să reiterăm măsurile, să vedem cu ce poziţie vom merge mâine la Guvern cu privire la modificările Codului Fiscal. O primă abordare pe care noi o considerăm ca fiind prima linie roşie este aceea a principiului de la mare la mic. Adică întâi să înceapă reforma statului, asta am cerut noi, a cerut Comisia Europeană şi cred că aşa este normal. După care, să vedem, şi multinaţionalele, şi companiile mari plătesc taxe adecvate în această ţară. Şi să sfârşim cu microîntreprinderile. Pentru că de fiecare dată discuţiile publice au plecat de la cum impozităm profiturile extraordinare şi au sfârşit prin impozitarea microîntreprinderilor”, a spus Florin Jianu.

Potrivit acestuia, dacă vorbim de microîntreprinderi, impozitarea nu se poate aplica de la 1 octombrie sau 1 noiembrie.

”Am discutat cu contabilii, cu antreprenorii. Cred că pur şi simplu aruncăm în aer mediul de afaceri dacă facem modificări la sfârşitul anului. Toate modificările trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie, să îţi faci un planning, să ai un an întreg fiscal, să ştii pe ce anume te bazezi şi felul în care vei aborda anul fiscal viitor. Şi dacă vorbim de anul fiscal viitor, vedeţi că începem să vorbim pe termene din ce în ce scurte, ceea ce pentru mediul de afaceri e un lucru de neacceptat. Hai să stabilim odată în ţara asta un sistem de impozitare care să dureze 10 ani, 20 de ani, 30 de ani. Impozitarea este atributul statului, el spune: uite, astea sunt impozitele din acest stat, vrei să faci afaceri – bine, nu vrei să faci afaceri, eşti liber să mergi în altă parte. Dar modificările în mod constant, sute de modificări ale Cosului Fiscal de pe un an pe altul sunt inacceptabile pentru că bulversează pe toată lumea. Trăim un paradox în Romania: o fiscalitate scăzută privind zona de capital (nu zona impozitării de muncă, acolo cred că suntem primii în Europa), paradoxul este că avem şi cei mai nemulţumiţi antreprenori. Pentru că se schimbă lucrurile de pe o zi pe alta şi este inacceptabil pentru că nu ştii cu ce reguli vei începe şi vei termina într-un an fiscal”, a precizat preşedintele CNIPMMR.

  Ies la iveală interesele geostrategice ale Turciei în războiul din Karabah: Erdogan felicită Azerbaidjanul

El spune că există impozitări mult mai mari în ţările nordice, în Franţa, în Germania, ”dar nu am văzut atâta nemulţumire în rândul antreprenorilor de acolo”, întrucât oamenii de afaceri ştiu deja de 20-30 de ani ce impozite au de plătit.

Proiectul de lege privind noile măsuri fiscale, pentru care Guvernul ar urma să îşi asume răspunderea în Parlament, prevede impozit pe cifra de afaceri, impozit suplimentar de 1% pentru instituţiile de credit, eliminarea unor facilităţi pentru angajaţii din IT şi construcţii, reducerea numărului total de funcţii de conducere, condiţionează acordarea voucherelor de vacanţă de nivelul salariului, limitează nivelul sporurilor.

Documentul a fost făcut public marţi dimineaţă de Ministerul Finanţelor.

De asemenea, majorează acciza la alcool şi tutun şi instituie impozitul special pe bunurile imobile şi mobile de valoare mare. Legea mai instituie o cotă de impunere de 70% pentru veniturile nejustificate. Impactul bugetar al acestor măsuri, cele fiscale intrând în vigoare de anul viitor, va fi de aproape 20 miliarde lei în 2024, de peste 23 miliarde în 2024, de peste 25 miliarde în 2025 şi 2026 şi de aproape 23 miliarde lei în 2027. Pentru anul acesta, prin măsurile de reducere a chletuielilor bugetare se asigură un impact de doar 631 milioane lei.Sursa

Recomandari:

Studenții care au restanțe nu vor mai avea gratuitate pe CFR
Naţionala U18 a României, învinsă de echipa similară a Republicii Moldova, scor 4-2, într-un meci am...
Klaus Iohannis merge vineri în vizită în Delta Dunării
Unul dintre răniții de la Călimănești, face dezvăluiri cutremurătoare. Cum s-a petrecut explozia dev...
A doua ediție We Love Music Festival de la Râmnicu Vâlcea a fost un real succes! Ce spun artiștii, o...
14 state membre NATO, inclusiv SUA, au început exerciții cu vapoare, submarine și avioane
Expoziție de arte decoratie 'Formă. Textură. Culoare', organizată în sălile Galeriilor de artă ale A...
Incendiu la o magistrală de gaz de pe șantierul Autostrăzii Moldovei: s-a activat planul roșu de int...
Ucrainenii încep să admită că Limba moldovenească nu există
Jaqueline Cristian, calificare în sferturile probei de dublu la turneul WTA de la Bari
Annual Meeting of Romanian Diplomacy 2023 to start in Bucharest
Guvernul va angaja `bunici sub acoperire` să stea în azilele groazei
Ne aşteptăm ca 'Săptămâna Europeană a Sportului 2023' să aibă un impact şi mai mare la nivel naţiona...
Palatul Victoria, iluminat în roşu cu prilejul Zilei Mondiale de Conştientizare Duchenne
Un pieton a fost accidentat mortal
Ramona Bădescu a revenit, după 4 ani, în România: „Facem nunta împreună cu botezul”!
Rușii au dat lovitura pe front! Se laudă că au distrus pentru prima dată un tanc Challenger 2 livrat...
Un adolescent de 16 ani a fost agresat, pe stradă, de un tânăr de 22 ani
Probleme comune depistate în timpul verificării periodice auto și cum să le remediați
'Am încredere în profesionalismul său! Revin în țară periodic, chiar dacă e un efort de deplasare'

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
Leave a comment