Atac cu rachete în Bagdad asupra ambasadei SUA!

Laura

În noaptea de miercuri spre joi au căzut trei rachete lângă ambasada SUA la Bagdad, a anunţat armata irakiană, la finalul unei zilei marcate de mai multe atacuri sau tentative de atac contra intereselor americane. Aceste atacuri au fost atribuite forţelor pro- raniene, a informat astăzi AFP, potrivit Agerpres.

Bateriile de apărare C-RAM au intrat în acţiune în timpul nopţii. Armata a dat asigurări că cele trei proiectile nu au lovit ambasada propriu-zisă, ci locuri din apropiere, în ultrasecurizata Zonă Verde a Bagdadului.

Un atac contra bazei aeriene irakiene Ain al-Assad, care găzduieşte militari americani, în vestul deşertic al Irakului, a avut loc la mijlocul zilei de miercuri. Imediat, forţele kurde din Siria care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) au afirmat că au dejucat un atac cu dronă lângă o importantă bază a coaliţiei condusă de SUA în estul Siriei, în zona câmpului petrolier Al-Omar.

Începând cu anul 2021, circa 50 de atacuri au fost întreprinse împotriva intereselor americane, însă ele s-au accelerat în ultimele zile.

În opinia analistului irakian Ali Beder, aceste atacuri sunt în primul rând „o demonstraţie de forţă„, însă „nu au efect asupra prezenţei americane în Irak”. Aici sunt desfăşuraţi în continuare 2.500 de soldaţi americani, în cadrul coaliţiei anti-SI.


În momentul de față, utilizarea de drone constituie o adevărată problemă pentru coaliţie. Acestea pot să scape bateriilor de apărare C-RAM, instalate de armata americană pentru a-şi apăra trupele. Deoarece SUA sunt îngrijorate de noile atacuri cu dronă, ele au anunţat recent că oferă până la trei milioane de dolari pentru informaţii asupra atacurilor ce vizează interesele lor în Irak.

Miercuri, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat că aceste atacuri sunt „reprezentative pentru ameninţarea pe care miliţiile pro-Iran o constituie pentru suveranitatea şi stabilitatea Irakului„.

Sursa – www.stiripesurse.ro

Share this Article
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate