Ca răspuns la sancțiuni, Lukașenko a amenințat că va opri transbordarea mărfurilor UE către Rusia și China

SocialNews

Potrivit Reuters, președintele belarus Alexander Lukașenko a amenințat marți că va opri tranzitul mărfurilor UE prin Belarus către Rusia și China ca răspuns la sancțiunile UE.

Potrivit News.ro, după ce Minsk a forțat un avion Ryanair să aterizeze pentru a aresta un blogger disident, Uniunea Europeană a impus sancțiuni economice severe Belarusului luna trecută, vizând principalele industrii de export și canalele de finanțare.

Agențiile de rating și analiștii au declarat că sancțiunile îl vor lăsa pe Lukashenko practic neafectat și incapabil să continue să finanțeze economia și forțele sale de securitate.

Însă oficialii din Belarus au vorbit despre războiul economic împotriva țării lor, iar Lukașenko a ridicat marți perspectiva anti-sancțiunilor, care ar împiedica tranzitarea mărfurilor UE către est prin Belarus.

″În primul rând: niciun pas în interiorul pieţei din Belarus; al doilea: nici un pas prin Belarus”

a afirmat Lukaşenko într-o şedinţă de guvern.

“Exact acelaşi lucru ar trebui făcut cu germanii. Să îşi furnizeze produsele către China şi Rusia prin Finlanda. Sau prin Ucraina”

, a adăugat el.

Lukașenko nu a specificat când tranzitul ar putea fi blocat și ce țări din afara Germaniei ar putea fi afectate.

La întrebarea dacă este posibil să se blocheze trecerea frontierei, Kremlinul a afirmat că nu poate fi exclusă posibilitatea întreruperii lanțului de aprovizionare. Dacă apar astfel de probleme, trebuie depuse eforturi serioase pentru a reduce la minimum aceste probleme.

Primul ministru din Belarus, Roman Golovcenko, a declarat că guvernul său ”va analiza comportamentul partenerilor noştri europeni” şi va lua ceea ce el a numit măsuri adecvate care nu ar afecta economia din Belarus.

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
servere vps gazduire web servere dedicate