Ce este şi ce nu este un consilier pentru dezvoltare personală?

Laura

Tot mai multe persoane ajung, la un moment dat al vieţii lor, într-un punct în care se opresc şi îşi dau seama că nu sunt fericite. Nu sunt mulţumite nici de jobul lor, nici de relaţia pe care o au, nici de viaţa lor de zi cu zi.

Este un moment în care, de cele mai multe ori, te întrebi care este rostul tău pe acest pământ, dacă aceasta va fi toată viaţa ta, dacă aşa va arăta şi te vei simţi de acum înainte. Este momentul în care, odată ce ai conştientizat aceste lucruri, drumul spre dezvoltare personală devine urmarea firească.

Dezvoltarea personală este, aşadar, un drum pe care îl faci înapoi spre tine! Cine eşti tu, ce îţi doreşti cu adevărat? Înveţi, în acestă călătorie, să te cunoşti pe tine, învăţând să îţi iubeşti şi să respecţi corpul şi nevoile lui, să cultivi sentimente pozitive, să îţi antrenezi mintea pentru a lucra în favoarea ta şi, pentru acele persoane deschise spre spiritualitate, să conştientizeze acea parte spirituală, care îi ajută să fie creatorii propriei vieţi.

Multe persoane simt în acele moment nevoia de ghidaj, de a vorbi cu cineva, de a căuta împreună răspunsuri. Există, pe piaţă, multă literatură pe tema dezvoltării personale, pentru cine îşi doreşte să citească. Există varianta cursurilor, de când cu pandemia, majoritatea online.

Şi există varianta de a apela la cineva, care să îţi faciliteze această înţelegere: fie un psihoterapeut, fie un coach sau un consilier de dezvoltare personală, poate chiar un mentor. Care sunt diferenţele?

 

Un mentor, spre deosebire de un coach, oferă sfaturi, tehnici, principii testate și validate de știință, prin care clienții își pot atinge mai ușor obiectivele. Un mentor are deja experiență în domeniul pe care tu vrei să îl dezvolți, el a trecut prin aceleaşi etape şi a făcut ceea ce tu vrei să faci, astfel încât îţi aduce nu doar cunoștințe și abilitați, dar te învaţă şi mentalitatea de învingător, motivaţie şi inspiraţie.

  TU fără EL! Nu este greu!

Un coach sau un consilier de dezvoltare personală (echivalentul unui life-coach) lucrează cu persoane sănătoase din punct de vedere psihic, oferind sprijin pentru a identifica, explora şi depăşi anumite stări care te ţin pe loc şi îţi blochează evoluţia personală (sau profesională, în cazul unui bussiness coach). În timpul şedinţelor, clientul este sprijinit pentru a-şi descoperi resursele interioare, calităţile şi valorile pe care le are, pentru a deveni conştient, independent şi a-şi recupera puterea interioară. 

Consilierul de dezvoltare personală lucrează, aşadar, cu persoane care nu au traume de rezolvat sau conflicte interioare care ii blochează, de aceea atacurile de panică, anxietatea sau depresia, de exemplu, se tratează cu psihoterapie si, eventual, medicamente, nu prin life coaching!

Un consilier pentru dezvoltare personală, spre deosebire de psihoterapeut, NU face terapie și NU pune diagnostice, însă oferă sprijin pentru a depăși diverse stări sau situații ce împiedică evoluția personală, în vederea identificării celor mai bune soluții pe care le au la dispoziție.

Un coach nu îţi va oferi “rețete” de succes, nici nu iți va spune ce să faci, ci te va ghida prin întrebări şi te va sprijini să identifici tu cele mai bune variante pentru tine şi pentru situația in care te afli, pentru că ştie că eşti perfect capabil de acest lucru. 

Poate îţi doreşti o schimbare de job si nu stii exact ce anumie ti se potriveste sau poate vrei să îţi dezvolţi abilităţile de a relaţiona mai bine în relaţia de cuplu, de a deveni cea mai bună variantă a ta, pentru a atrage cel mai bun partener, de exemplu.

  7 paşi după o despărţire!

Un consilier pentru dezvoltare personală sau un coach se axează pe identificarea situației actuale, a obiectivelor care se doresc atinse şi se caută, împreună, cele mai potrivite soluţii. Focusul este, aşadar, pe prezent şi viitor, spre deosebire de psihoterapie, unde focusul se pune mult pe trecut, pe înţelegerea cauzelor care au dus la situaţia din prezent. Fiind mult mai complex demersul, psihoterapia poate dura mult mai mult, uneori şi ani de zile, în schimb ce colaborarea cu un coach/consilier dezvoltare personală este mult mai punctuală.

Sunt aspecte diferite şi meserii diferite, una nu este mai bună sau mai puţin bună decât cealaltă!

În concluzie, specialistul în activitatea de coaching şi consilierul de dezvoltare personală se ocupă exact cu acest lucru: cu dezvoltarea personală. Îţi oferă sprijin, te ghidează, te susţine, te încurajează şi te stimulează pentru a parcurge acest drum, pentru a evolua, pentru a deveni cea mai bună versiune a ta şi a putea trece mult mai uşor peste toate provocările pe care viaţa ţi le va scoate în cale.

                                                                                              Cristina Andreea Stan

                                                                                  Sursa fotografiilor – www.pixabay.com

Share this Article
Leave a comment