Ce este un DAW? Un ghid pentru stațiile de lucru audio digitale

Evans

In era producției de muzică digitală, este obișnuit ca muzicienii să creeze înregistrări audio folosind software-ul stației de lucru audio digitale (DAW). Programele DAW precum Pro Tools, Logic Pro X și Ableton Live au alimentat unele dintre cele mai mari înregistrări de succes ale secolului XXI.

Ce este o stație de lucru audio digitală?

 

O stație de lucru audio digitală (DAW) este un software de producție muzicală care permite utilizatorilor să înregistreze audio pe un computer personal. Software-ul DAW funcționează atât pe sistemele de operare Mac, cât și pe Windows. Este folosit pentru înregistrarea audio, editarea audio, editarea MIDI, mixarea și masterizarea, printre alte funcții. Software-ul DAW alimentează sesiunile în studiourile de înregistrare profesionale și în studiourile de acasă deopotrivă.

Cum funcționează un DAW?

O stație de lucru audio digitală funcționează prin conversia sunetului analogic, care ajunge printr-o interfață audio externă, într-o secvență digitală care poate fi procesată pe un computer. Aceste informații audio apar vizual pe ecranul computerului fie ca forme de undă sonore (bare reprezentând comenzi MIDI) fie ca notație muzicală pe un personal. Apoi, puteți manipula aceste date de sunet interacționând cu ele pe ecran.

5 funcții ale unei stații de lucru audio digitale?

Stațiile de lucru audio digitale oferă o gamă largă de funcționalități.

 1. 1. Înregistrați și editați audio . DAW-urile dispun de secvențiere audio care permit utilizatorilor să înregistreze mai multe melodii și să le redea simultan. Apoi, puteți tăia, copia și lipi forme de undă audio în același mod în care puteți muta textul într-un program de procesare de text. Piesele pot fi ușor dezactivate și încrucișate unele în altele. În orice moment al procesului de editare, fișierele digitale pot fi redate ca audio analogic prin difuzoare sau căști.
 2. 2. Cântați instrumente virtuale . Folosind comenzi MIDI, puteți controla instrumente virtuale care reproduc sunetele instrumentelor acustice precum pian, vioară, violoncel, clarinet, chitară, bas și tobe. Muzicienii controlează în mod obișnuit aceste instrumente virtuale folosind tastaturi MIDI externe. Diverse sintetizatoare – care nu reproduc instrumentele acustice – pot fi, de asemenea, controlate de tastaturi MIDI.
 3. 3. Experimentați cu efecte audio . Stațiile de lucru audio digitale oferă de obicei diverse funcții de procesare a efectelor pentru fișierele dvs. audio. Efecte precum delay, reverb, tremolo, compresie, EQ și ecou tind să fie standard pe un DAW. Unii producători folosesc, de asemenea, tehnologia de studio virtuală terță parte (plugin-uri VST) pentru anumite efecte. De exemplu, puteți folosi compresorul DAW-ului dvs., dar utilizați un plugin terță parte pentru sunete de reverb. De asemenea, este, de obicei, posibilă configurarea automatizărilor personalizate pentru a crea estompări ale volumului, efecte de panoramare și alte forme de procesare audio.
 4. 4. Mixați și masterizați piesele audio . Unii producători de muzică preiau melodii audio înregistrate de altcineva, le importă în DAW-ul lor, apoi amestecă acele fișiere și adaugă efecte de finisare.
 5. 5. Lucrați la design de sunet și audio non-muzical . O stație de lucru audio digitală funcționează pentru orice tip de sunet, nu doar pentru muzică. Unii designeri de sunet, ingineri ADR, editori audio și artiști voiceover folosesc aceleași programe DAW folosite de producătorii de muzică de top.

8 tipuri de stații de lucru audio digitale

Există multe tipuri de stații de lucru audio digitale pe piața de retail de astăzi.

 1. 1. Avid Pro Tools : De zeci de ani, Pro Tools a fost o alegere populară pentru înregistrarea audio de înaltă fidelitate. Versiunile recente ale programului au o funcționalitate MIDI robustă, dar Pro Tools și-a construit numele în înregistrarea audio, editare și secvențiere.
 2. 2. Ableton Live : Acest popular DAW are mulți adepți în muzica electronică și scenele hip-hop. Oferă un flux de lucru extrem de intuitiv pentru crearea buclelor de tobe și ajustarea ritmurilor din mers.
 3. 3. Image-Line FL Studio : Cunoscut anterior ca Fruity Loops, FL Studio oferă multe funcții, dar este favorizat în special de producătorii de muzică electronică de dans (EDM). Dacă vă bazați compozițiile muzicale pe bucle preînregistrate și sunete de tobe, spre deosebire de sunetul înregistrat, FL Studio poate fi cel mai bun DAW pentru nevoile dvs.
 4. 4. Apple Logic Pro : Logic este un DAW care a fost dezvoltat în Germania și achiziționat de Apple în 2002. În prezent, este un DAW universal popular, care funcționează bine cu înregistrarea audio, MIDI și bucle live de tobe. Spre deosebire de multe alte DAW, Logic este conceput în mod expres pentru sistemul de operare macOS. Compatibilitatea cu Windows nu este posibilă.
 5. 5. Garageband : Deținut și de Apple, Garageband este o versiune redusă a Logic Pro și se vinde cu amănuntul la o fracțiune din prețul Logic. Acest lucru îl face un bun program de introducere pentru noii producători. La fel ca Logic, Garageband va funcționa numai pe produsele Apple, inclusiv pe sistemele de operare macOS și iOS.
 6. 6. Steinberg Cubase Pro : Steinberg Cubase este un DAW universal cunoscut pentru capabilitățile sale de înregistrare audio și instrumentele virtuale bazate pe MIDI. Se ocupă de pluginuri VST și rulează pe computere Mac și Windows.
 7. 7. MOTU Digital Performer : Digital Performer are o cotă de piață relativ mică, dar are o bază de utilizatori dedicată în comunitatea de scoruri de film. De ani de zile, DP a fost un DAW popular pentru sincronizarea audio și MIDI cu imaginile în mișcare. Dispune, de asemenea, de funcții de secvențiere similare cu cele ale mărcilor mai mari precum Pro Tools și Logic.
 8. 8. Audacity : Audacity este un program gratuit de editare audio open-source. Are mult mai puține capabilități decât DAW-urile plătite, dar funcționează pe multe platforme, inclusiv sisteme Windows, Mac, Linux și Unix.

Share this Article
servere vps gazduire web servere dedicate