Ce nu se este bine să facem în ziua de Rusalii. Tradiții și obiceiuri românești!

SocialNews

De Rusalii, creștinii ortodocși și cei greco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh.

Este o sărbătoare foarte veche, la fel ca și cea de Paște. Această sărbătoare mai este cunoscută în popor și sub formă de… Cinzecime. Numele provine de la la faptul că, se prăznuiește la cincizeci de zile după sărbătoarea Paștelui.
Anul acesta, Rusaliile se sărbătoresc în România pe data de 20 și 21 iunie. Întotdeauna, ca și sarbătoarea Paștelui, prima zi de Rusalii este într-o duminică. A doua zi se sărbătorește Sfânta Treime.
Rusaliile marchează în tradiția creștinilor ortodocși încheierea ciclului pascal: Învierea, Înălțarea și Pogorârea Duhului Sfânt. De asemenea, această sărbătoare reprezintă și ziua întemeierii Bisericii creștine.
Potrivit sfintelor scripturi biblice, în momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât pe Pământ, sub forma unor limbi de foc, apostolii au fost umpliți cu daruri. Pentru început, aceștia au început să vorbească în limbi străine, necunoscute de ei până atunci. Apoi, au ieșit în toată lumea, și au început să facă minuni.
Tradiția spune faptul că, Rusaliile (denumite în popor „iele”!) stau în acele zile pe lângă izvoare și ademenesc oamenii cu cântecul lor. Persoanele care se opresc și le ascultă sau chiar intră în horă cu ele, se vor îmbolnăvi. Vor fi vindecați doar prin anumite descântece. Sunt zone în țară, în care, se crede că cei atinși de iele pot fi vindecați de cântecele călușarilor. De asemenea, se mai crede faptul că, persoanele bolnave colindate de călușari se vindecă!
traditii rusalii
Acesta este motivul pentru care, în Oltenia călușarii sunt întâmpinați cu frunze de nuc, pelin, usturoi și sare. În anumite zone din țară, tradiția spune că femeile ung tocurile caselor cu usturoi. Acesta va proteja toată familia de rele pe parcursul anului.
În sămbăta de dinaintea Rusaliilor se dau de pomană oale de lut, cu un colac deasupra, împodobite frumos cu flori. Pentru bunăstarea celor vii, duminică se împart farfurii de porțelan împodobite frumos.
Dacă în ziua de Rusalii va fi vreme bună, se spune că așa va fi tot anul, cu culturi bogate chiar.
Ce nu este bine să facem în ziua de Rusalii, pentru …. a nu fi luați de „iele”?
Tradiția spune că, nu este bine să ne certăm cu cineva în ziua de Rusalii. De asemenea, nu trebuie să mergem singuri prin locuri pustii sau prin vie. Cei care muncesc în această zi, se spune că vor fi pedepsiți.
După Rusalii, timp de nouă săptămâni nu se mai culeg plante și nici ierburi de leac.
  PRĂJITURĂ GRECEASCĂ CU NUCĂ

Recomandari:

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
1 Comment