Curtea Constituțională a României (CCR) dicuta, joi, avizul privind aprobarea OUG 6/2016, proiect de lege, care presupune unele măsuri de implementare a sarcinilor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal.
Avocatul Poporului, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, reprezentanți ai partidului și un reprezentant al minorității au atacat proiectul normativ în Curtea Constituțională. În noiembrie, delegații au votat în favoarea proiectului de lege pentru aprobarea Regulamentului de urgență al Guvernului nr. 6/2016 Câteva măsuri privind realizarea sarcinilor de supraveghere tehnică în procesul penal.
În calitate de primă cameră legislativă care a fost sesizată, Senatul a adoptat implicit inițiativa legislativă pe 9 mai 2016. Întrucât Curtea Constituțională a recunoscut excepția neconstituțională în temeiul articolului 142, alin.1, din Legea de procedură penală la 16 februarie 2016, proiectul de lege conține intervenții legislative asupra actelor normative relevante. Sintagma „sau de către alte agenții specializate ale țării”.
După dezbatere, membrii Comisiei Afaceri Juridice, Disciplină și Imunitate au decis în unanimitate să înainteze în plenul Camerei Reprezentanților un proiect nemodificat în forma aprobată de Senat.
Potrivit proiectului, Ministerul Afacerilor Publice este autorizat să dețină și să utilizeze mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea, stocarea și descoperirea informațiilor referitoare la infracțiunile de competența Procuraturii, în condițiile legii.
Agențiile de poliție judiciară desfășoară activități de urmărire penală direct sub conducerea și supravegherea procurorilor și sunt obligate să pună în aplicare reglementările acestora.
Serviciile și agențiile specializate în colectarea, prelucrarea și arhivarea informațiilor sunt obligate să furnizeze de îndată toate datele legate de infracțiuni și toate informațiile neprelucrate parchetului competent de la sediul lor.
SRI poate efectua cercetări penale în cazuri speciale de trădare, spionaj, terorism, prevede Decretul nr. 6/2016, semnat de fostul ministru al Justiției Raluca Prună și semnat de fostul premier Dacian Cioloș:
„Organele Serviciului Român de Informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest. Prin excepţie, organele Serviciului Român de Informaţii pot fi desemnate organe de cercetare penală speciale conform art. 55 alin. (5) si (6) din Codul de procedură penală pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică conform prevederilor art. 57 alin. (2) teza finală din Codul de procedură penală”.
Sursa: Stiri pe Surse