Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria!

Laura

Joi, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria.

Motivul acțiunii în instanță constă în „restrângerea în mod ilegal a accesului” la dreptul de azil sub pretextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19, transmit AFP şi MTI.

Acest demers urmează unei proceduri de infringement (încălcare a legislaţiei Uniunii Europene) lansate în octombrie anul trecut contra guvernului condus de Viktor Orban, ce duce o politică ostilă faţă de migranţi, scrie Agerpres.ro.

Țările membre UE trebuie să le permită cetăţenilor ţărilor terţe şi apatrizilor prezenţi pe teritoriul lor, inclusiv la frontierele lor, să îşi exercite într-o manieră efectivă dreptul de a depune o cerere de protecţie internaţională, conform dreptului comunitar.

În iunie 2020, o nouă procedură a fost publicată în Ungaria. Aceasta prevede că ‘‘înainte de a putea depune o cerere de protecţie internaţională în Ungaria cetăţenii ţărilor din afara UE trebuie să dea o declaraţie de intenţie în care îşi exprimă dorinţa de a solicita azil pe lângă o ambasadă a Ungariei din afara Uniunii Europene şi de a obţine un permis de intrare special”.

Comisia ”consideră că această regulă este o restricţionare ilegală a accesului la procedura de azil” şi că lupta contra pandemiei de COVID-19, ”care este obiectivul declarat al legii ungare, nu poate justifica o asemenea regulă”.

Ungaria a fost deja condamnată de justiţia europeană pentru încălcarea dreptului UE în materie de azil.

                                                                                                      Sursa – www.stiripesurse.ro

Share this Article
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate