‘Doar un idiot ar vota’

SocialNews

Fostul preşedinte american Donald Trump a făcut apel luni la republicanii din Congresul SUA să se opună acordului care prevede un ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează AFP, conform Agerpres.

„Numai un idiot ori un democrat din stânga radicală ar vota pentru acest proiect oribil”, a apreciat Trump pe platforma sa Truth Social, făcând referire la textul dezvăluit duminică seara de Senatul american, rodul mai multor luni de negocieri, şi care prevede atât un ajutor pentru Ucraina, cât şi 14 miliarde de dolari pentru Israel şi o reformă a sistemului de migraţie al SUA.

„Avem nevoie de un proiect de lege distinct în problema migraţiei, care nu trebuie legat, în niciun caz, de ajutorul pentru o ţară străină”, a subliniat fostul preşedinte, care speră să obţină un nou mandat la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Traseu politic complicat

Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie aprobat de plenul Senatului, apoi de Camera Reprezentanţilor, unde lucrurile se complică, notează AFP. Preşedintele Camerei reprezentanţilor, Mike Johnson, fidel al lui Trump, a declarat la sfârşitul lui ianuarie că orice vot în forul pe care îl conduce asupra unei noi finanţări pentru Ucraina, precum şi pentru întărirea frontierei cu Mexicul este „mort în faşă”. Or, fără susţinerea sa, proiectul nu poate, deocamdată, să avanseze.

Variante diferite

Republicanii îi cer preşedintelui democrat Joe Biden să ia măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale la frontiera cu Mexic în schimbul autorizării acestor fonduri, pe care Biden le-a inclus într-un pachet mai larg de circa 100 de miliarde de dolari cu fonduri cu diverse destinaţii, inclusiv susţinerea Israelului şi consolidarea frontierei cu Mexic, pe unde vin migranţii ilegali.

Dar, potrivit lui Mike Johnson, preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a SUA, democraţii doresc ca fondurile din acest pachet destinate frontierei cu Mexic să fie folosite mai degrabă pentru a gestiona sosirea migranţilor, nu pentru a descuraja acest aflux.

Singura soluţie acceptabilă pentru republicani este restabilirea politicilor anti-migraţie stabilite de Trump, insistă preşedintele Camerei Reprezentanţilor, majoritar republicană, idee respinsă însă de democraţi, majoritari în Senat şi care încearcă să promoveze în această cameră o soluţie legislativă conformă poziţiei preşedintelui Biden.

În aceste condiţii, „dacă zvonurile despre conţinutul unui proiect de lege (dezbătut în prezent în Senat) sunt adevărate, acesta este născut-mort chiar înainte să ajungă în Camera Reprezentanţilor”, a indicat Mike Johnson.

Ultimul pachet de ajutor militar american pentru Ucraina a fost anunţat pe 27 decembrie, iar Casa Albă a avertizat în mod repetat că, fără aprobarea de noi fonduri în Congres, Washingtonul nu va mai putea oferi Kievului alte ajutoare de acest fel.Sursa

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate