Fostul secretar de stat al Ministerului Educației și personaj cheie a fostului ministru Ecaterina Andonescu, Mihnea Costoiu, s-a prezentat joi la Curtea Penală Internațională, iar instanța va audia numele „Baza Cutezătorii” Apărarea finală a dosarelor de corupție la nivel înalt.
La finalul procesului de joi, procurorul Direcției Naționale Anticorupție va reaminti judecătorilor faptele atribuite fostului demnitar, probele specifice pe care se bazează, profilul judecătorului și, în final, vă vor spune. care motiv ar trebui stabilit în cazul lui.
Ajuns la final, dosarul de mare corupție al lui Mihnea Costoiu, fostul secretar de stat al Ministerului Educației, acesta fiind judecat pentru încălcarea contractului din 2004 dintre Minister și Fundația Comerciant Dinu Pescariu și adoptarea unui proiect de lege adițional. Până la capăt.
Judecătorul de la Curtea Supremă a finalizat cercetarea judecătorească a cazului după ce a audiat pentru prima dată declarația judecătorului și a sintetizat toate probele de la anchetatorul DNA. Așadar, în cadrul procesului de joi, judecătorul va audia apărarea finală a apărării fostului secretar de stat și a acuzatorului.
Fostul ministru al Educaţiei şi secretar de stat Mihnea Costoiu a dat joi pentru prima dată o declaraţie cu privire la acuzaţiile de nivel ridicat de corupţie, acuzaţia implică un proiect de lege adiţional care reînnoieşte contractul din 2004 dintre minister şi Fundaţia Comerciant Dinu Pescariu, acesta din urma fiind un meșter în afacerile Microsoft.
Concret, deși a fost urmărită penal de procurorul DNA în octombrie 2017, Mihnea Costoiu nu a dat până acum nicio declarație și, prin urmare, susține că are dreptul la tăcere.
Joi, la finalul procesului de mare corupție, Costoiu a emis un amplu comunicat în care afirmă că adevărații meșteri ai Ministerului și ai Fundației Comercianților Pescariu acte adiționale de continuare a afacerilor începute în 2004 vor servi ca miniștri din 2009, Ecaterina Andronescu.
Costoiu a explicat pe larg argumentul ca nu poate actiona fara stirea ministrului sau mai ales fara aprobarea ministrului, iar proiectul de lege pe care l-a semnat era o corectare a unei erori majore din veritabila lege aditionala semnata de inaltii functionari citati de primul la timp.
Înainte de a depune mărturie, judecătorul ICCJ i-a amintit lui Costoiu că s-a folosit de dreptul de a păstra tăcerea asupra DNA și i-a explicat că mai are acest drept.
„Ați învins dreptul la tăcere. Spuneți-ne tot ce știți despre anexă și în ce condiții ați semnat-o.
Esti secretar de stat? Acest contract a fost semnat cu Fundația Dinu Pescariu în 2004. Are doar zece ani…
Cost: Da. În 2009, a ocupat funcția de secretar de stat al Ministerului Educației. februarie-noiembrie 2009. Am fost numit la recomandarea doamnei Andronescu Ecaterina.
Insist că am fost numit la cererea doamnei Andronescu, în baza relației de încredere acumulată pe parcursul a 10 ani de cooperare la acea vreme. Este important de menționat că am dreptul de a semna poziția ei în absența ei.
Sunt trei ordine ministeriale în atribuțiile mele. Nu am semnat niciodată un document fără știrea ei. Ea știe totul despre slujire.
Nu am luat o decizie pentru ministru. În afară de ceea ce a spus ea, nu este nimic de semnat.
Contractul inițial nu avea semnătura mea. La semnarea acestui document, am primit un document suplimentar care conține erori majore care trebuie corectate.
Am spus foarte clar: nu am rezumat comportamentul suplimentar, comportamentul propriu-zis. La cererea doamnei am semnat o corectare substantiala a erorilor.
De fapt, am semnat un proiect de lege suplimentar de modificare. Am în fața mea un apendice care conține erori majore. Greșeala majoră a fost scrisă de Fundația Dinu Patricio, dar are toate datele Fundației Dinu Pes Carriu. Este de fapt necesar să scriem Dinu Pescariu în locul lui Patriciu.
Faceți o comparație. Am semnat ca notar practic. Am semnat un contract de corectare a contractului adițional semnat de doamna Andronescu. Nu am intervenit în corectarea comportamentului suplimentar”, și-a cerut scuze fostul politician în fața magistratului.
Ecaterina Andronescu a semnat actul adițional…
„Eu nu am negociat, nu am făcut verificări, nu am făcut vreun demers. Doar am semnat o îndreptare de eroare. Niciodată nu am participat la vreo negociere.
Iccj: cum explicații că apar semnături ale direcțiilor de specialitate??
Costoiu: Pe actul semnat de doamna ministru (Ecaterina Andronescu – n.r.) erau aceste semnături si avize ale directorilor direcțiilor de specialitate.
Înainte de remedierea erorii am vorbit telefonic cu doamna ministru (Ecaterina Andronescu – n.r.) pentru că nu știam ce era de făcut. Ea a spus expres să refac actul în sensul de a corecta numele de Patriciu cu cel de Pescariu la fundație.
Am procedat așa și am semnat ca reprezentant al ministerului. Nu am avut vreo negociere cu cineva de la Fundația Dinu Pescariu sau cu vreo altă persoană pe tema acelui act adițional.
Eu nu mi-am pus problema ca pe actul semnat de mine să iau în prealabil semnăturile directorilor direcțiilor din minister. Actele au rămas acolo la ministerul Educației.
Iccj: actul a fost înregistrat?
Costoiu: De bucătăria actului s-au ocupat secretariatele. La mine nu a rămas absolut nimic.
Eu am dat curs doar solicitărilor venite de la doamna Ecaterina Andronescu de îndreptare a erorii materiale.
Când am semnat actul adițional nu am avut la dispoziție contractul de locațiune din 2004 privind Baza Cutezătorii.
Iccj: Când ați semnat nu v-a preocupat să îl vedeți?
Costoiu: Repet și insist. Era un contract finalizat. Eu eram chemat pentru îndreptarea unei erori într-un act adițional deja finalizat. Nu mi-am pus niciodată problema de analiza a fondului actului”, a mai explicat fostul oficial de la Educație.
Este de menționat că actul adițional eronat întocmit nu putea avea efecte juridice astfel că în vigoare a rămas actul semnat de fostul secretar de stat Mihnea Costoiu, act despre care anchetatorii DNA afirmă că ar fi fost semnat cu încălcarea legii.
Acuzații…
Procurorii DNA de la Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, în 26 martie 2018 a fostului secretar de stat la Ministerul Educației Naționale, Mihnea Costoiu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul transmis judecătorilor instanței supreme procurorii DNA au notat că în perioada martie – septembrie 2009, Costoiu, cu încălcarea dispozițiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundația “Dinu Pescariu” un act adițional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).
Costoiu vs. MEC
Actul adițional, mai notau anchetatorii DNA, a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitații publice în condițiile legii, precum și în lipsa avizului direcțiilor de specialitate din cadrul ministerului.
Mai mult, acest document a fost încheiat în condițiile în care Ministerul Educației Naționale intentase proces Fundației „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile și construcțiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).
Situația creată prin semnarea actului adițional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educației Naționale solicitase încetarea contractului de locațiune.
Prejudiciul…
Prin această modalitate s-a cauzat Ministerului Educației Naționale un prejudiciu în valoare totală de 10.796.662,8 euro reprezentând diferența dintre valoarea reală de piață a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) și suma efectiv plătită de Fundația “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018).
Până la momentul întocmirii rechizitoriului Ministerul Educației Naționale nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
In cauza, instanta a dispus sechestrul asigurator al mai multor imobile apartinand inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin. Dosarul a fost înaintat Înaltei Curți de Apel și se recomandă menținerea măsurilor preventive și preventive relevante.
Având în vedere că raportul medico-legal aferent a stabilit că semnăturile de pe anexa contractului de închiriere nu au fost executate de către aceștia, suspecții Păunică Mihai, Isspas Gabriel Liviu și Leahu Gabriel au dispus o soluție de încadrare.
S-a dispus soluționare prin încadrare și inculpatul Pescariu Dinu Mihail, deoarece nu există probe care să excludă vreo suspiciune rezonabilă și să-l facă să poarte răspundere penală.
Sursa: Stiri pe Surse