GUVERNUL ROMÂNIEI – Datoria publică a explodat, este peste 50% din PIB

Laura

Guvernul a împrumutat miercuri 3,5 miliarde de euro de pe piețele externe. În felul acesta, datoria publică a României a trecut de pragul de 50%. valoarea acesteia a ajuns la peste 110 miliarde de euro. Pe perioada guvernării Dăncilă, a fost sub nivelul de 40% iar în timpul guvernării Tăriceanu, aceasta s-a situat sub procentul de 20% din PIB.


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a precizat faptul că o creștere de pâna la 60% din PIB nu ar trebui să genereze probleme mari. Conform Tratatului privind funcționarea UE, fiecare stat care este membru al Comunității Europene trebuie să își limiteze datoria publică la un plafon de 60% din PIB.

Legea 69/2010 a reponsabilităţii fiscal-bugetare introduce reguli speciale în situaţia creşterii datoriei publice peste 45%, în trepte, până la depăşirea pragului de 60%. Situaţia datoriei publice actuale, de peste 50% din PIB, dar sub 55%, obligă Guvernul să prezinte public și să aplice în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut.

Programul trebuie să cuprindă, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public. Din punctul acesta de vedere, Guvernul Cîţu a fost se poate spune, „prevăzător” în acest sens, îngheţând deja salariile în sectorul public, pe perioadă nedeterminată, la nivelul lunii decembrie 2020.

Chiar dacă Mugur Isărescu afirma în conferinţa de miercuri că „o creştere până la 60% din PIB nu ar trebui să pună probleme majore„, aceeaşi lege a resaponsabilităţii fiscal-bugetare prevede ca după depăşirea unui deficit de 55% din PIB, lucru posibil în scurt timp, ţinând cont de ritmul contractării datoriei, Guvernul inițiază măsuri care să determine înghețarea cheltuielilor totale privind asistența socială din sistemul public.

Chiar dacă însuşi preşedintele Iohannis dădea asigurări că lecţii crizei din urmă cu 10 ani a fost învăţată şi nu se va mai recurge la măsuri de austeriate, aceste măsuri obligatorii de reducere a deficitului bugetar sunt din categoria austerităţii.

Lor li se adaugă alte măsuri, menţionate şi de guvernatorul BNR, cum ar fi creşterea veniturilor bugetare, disciplina mai strictă a cheltuielilor şi evitarea tuturor excepţiilor la încasările bugetare.


Sursa – www.stiripesurse.ro

Share this Article
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate