Impozitarea companiilor multinaționale, un loz câștigător pentru România!

Laura

Potrivit Ziarului Financiar, România poate beneficia de o parte din profitul companiilor mari multinaționale, în urma implementării pachetului fiscal global anti-BEPS.
Noua legislație fiscală se pare că va deveni operațională începând cu anul 2023.

130 de state s-au pus de acord pentru reformarea sistemului fiscal international. Discuțiile au fost inițiate de statele din G7, sub egida OECD – Canada, Franța, Germania,
Italia, Jaonia, Marea Britanie și SUA.

Fiind o ţară consumatoare de bunuri şi pro­duse online, pentru anumite produse fiind chiar o piaţă de desfacere importantă, ne aşteptăm că România să beneficieze de aceste prevederi, în sensul că ar putea primi prin alo­ca­re o parte din profitul rezidual“, a explicat Teodora Alecu, director con­sul­tanţă fiscală al firmei de audit şi consultanţă KPMG.

Pachetul de măsuri anti-BEPS se discută încă din 2016, însă abia în luna octombrie a acestui an se va definitiva o metodologie de aplicare a acestora şi noua legislaţie
va intra în vigoare din 2023. Iniţiativa a venit în contextul în care marile companii ale lumii, în special cele din domeniul tehnologiei, cum sunt Google, Apple, Facebook sau Amazon îşi vând produsele în foarte multe state, însă nu plătesc taxe acolo unde generează profiturile.

Tradiţional, profiturile se înregistrează şi se impozitează de peste 100 de ani acolo unde este înregistrată societatea. Anvergura vânzărilor online a făcut să se dezbată nevoia de a schimba modul de impozitare, dând greu­ta­te şi locului unde se află fizic consumatorul, adică piaţa care, prin achi­zi­ţie, generează de fapt veniturile. Unele ţări europene chiar erau în proces de modificare a fiscalităţii tran­zacţiilor digitale“, a mai spus Teodora Alecu.

                                                                                                 Sursa – www.stiripesurse.ro

Sursa fotografiilor – www.hotnews.ro

Share this Article
servere vps gazduire web servere dedicate