IMUNITATE- Ghimbirul și efectele lui benefice

Laura

Ghimbirul sau Zingiber officinale este o plantă care provine din pădurile tropicale din Asia de Sud. Este de sute de ani folosită în alimentație și în medicina naturistă. Este bine de știut faptul că, ghimbirul se utilizează în bucătăria internațională cât și pentru curele pentru menținerea sănătății.

Când rădăcina de ghimbir se fierbe, gustul iute al acestuia este mai intens, iar aroma scade. Acest lucru de datorează faptului că, în timpul fierberii, se elimină o parte din uleiurile volatile.

Zilnic, se pot consuma 2-4 căni de ceai de ghimbir dacă nu sunteți o persoană alergică și dacă medicul nu vă interzice acest lucru. Nu este rceomandat a se consuma ceai de ghimbir în timpul alăptării sau pe perioada sarcinii. De asemenea, se pare că această plantă miraculoasă are și efect hipoglicemiant. Deci, este foarte bine să întrebați medicul de familie sau medicul specialist înainte de a începe o cură cu ceai de ghimbir.

100 de grame de ghimbir conțin lipide totale 0,8 g, colesterol 0 mg, sodiu 13 mg, potasiu 415 mg, carbohidrați 18 g, zahăr 1,7 g, proteine 1,8 g, calciu 16 mg, vitamina C 5 mg, fier 0,6 mg, vitamina B6 0,2 mg, magneziu 43 mg. Valoarea sa nutrițională este de 79kcal/100 grame!

Dacă nu aveți contraindicații să consumați zilnic ceai de ghimbir, vă puteți bucura de următoarele beneficii aduse de acesta:

Stimularea funcției digestive

Ghimbirul reușește cu succes să elimine balonarea sau indigestia, prin stimularea enzimelor cu rol eficient în ceea ce privește absorbția nutrienților. Pentru că are propietăți foarte bune antiinflamatorii, acesta determină relaxarea mușchilor stomacului și, în felul acesta, sistemul digestiv este lăsat să proceseze hrana în voie.

Este foarte recomandat în dietele de slăbire deoarece accelerează metabolismul. În felul acesta, arderea grăsimilor se intensifică și substanțele toxice sunt eliminate mai ușor din corp.

Rol în prevenția infecțiilor orale

Rădăcina de ghimbir are rol dovedit în prevenția infecțiilor care pot apare la nivelul cavității orale. Acestea pot determina gingivite și paradontoză.

Rol antioxidant și energizant

Ghimbirul are un foarte bun rol antioxidant. El susține funcția cognitivă în procesul de îmbătrânire și contribuie la îmbunătățirea memoriei. Efectul energizant este la fel de puternic ca cel al cafelei. Inflamațiile și stresul oxidativ accelerează procesul de îmbătrânire celulară. Acest lucru, în timp, conduce la o serie de boli degenerative. Orice compus antioxidant este benefic pentru o viață sănătoasă susțin medicii!

Bun remediu contra răcelii și gripei

Activând cu succes procesul de transpirație, pe lângă reducerea manifestărilor de gripă și răceală, ghimbirul ajută și sistemul imunitar, susținând organismul să lupte împotriva agenților patogeni (virusuri și bacterii).

Scade riscul de apariție al infecțiilor, acest efect fiind datorat unui compus care se numește gingerol. Acționează și ca un expectorant natural foarte bun.

Determină scăderea colesterolului

Studii clinice au demonstrat faptul că, persoanele care au consumat 3 grame de ghimbir/zi, împărțite în trei prize, pe o perioadă de 45 de zile, au reușit să aibă un nivel mai scăzut de colesterol și trigliceride.

Un alt efect valoros este acela că determină vasodilatație și poate contribui în felul acesta, la scăderea tensiunii arteriale. Facilitează în mod indirect circulația sângelui și impiedică formarea cheagurilor de sânge.

Calmează senzația de greață

Ghimbirul previne râul de mare datorită efectelor sale antiemetice. Poate fi folosit și împotriva stărilor de amețeală care însoțesc uneori senzația de greață.

Reduce inflamațiile

Compresele cu ghimbir în cazuri de entorse, febră musculară, dureri articulare, sau luxații pot fi foarte utile. De asemenea, poate fi folosit ca tratament adjuvant în osteoartrită sau în afecțiuni precum artrita reumatoidă. Poate îmbunătăți inclusiv mobilitatea articulațiilor.

O cană de ceai de ghimbir este folositoare și pentru înlăturarea oboselii acumulate pe perioada zilei, acesta fiind și un foarte bun tonic general.

IMPORTANT!! Nu este recomandat pentru copii. Cereți întotdeauna părerea medicului curant înainte de a consuma produse naturiste, mai ales dacă urmați un tratament medicamentos sau dacă știți că sunteți alergici la anumite substanțe.Sursa – www.secom.ro

Sursa fotografiei – www.pixabay.ro

Share this Article
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate