Înălțarea Domnului. Când se vopsesc ouăle roșii?

SocialNews

Creștinii ortodocși sărbătoresc la 40 de zile după Învierea Domnului, Înălțarea Mântuitorului Isus la ceruri. În popor, această sărbătoare este cunoscută sub denumirea de Ispas. Acest cuvânt este de provenineță slavă (Spasiteli). Spasiteli, în traducere, înseamnă Mântuitorul.

Legenda spune faptul că Ispas a fost martor la Înălțarea Domnului, alături de apostoli. Era un om bun și vesel, și, de aceea, la praznicul Înălțării Domnului, este bine ca oamenii să evite cearta și supărările.
Pentru a avea spor, în anumite zone ale țării gospodinele prepară păsat fiert în lapte dulce. Acesta (un fel de mălai măcinat mai mare!) se fierbe în apă, cu sare si cu vanilie. Preparatul se toarnă în cănițe care se împart copiilor și săracilor.
Înălțarea DomnuluiÎnălțarea Domnului este ultima zi din an când se mai vopsesc ouă roșii. După slujbă, se împart pachete cu preparate specifice: ouă, pască, plăcinte, pâine, ceapă verde și țuică. Există localități din Muntenia unde bărbații poartă frunze de nuc la brâu, pentru a nu avea dureri de spate.
Această tradiție se respectă pentru că și Isus a purtat un mănunchi de frunze la brâu în ziua Înălțării Sale la Cer.
Tot conform tradiției, gospodarii trebuie să împodobească ferestrele casei cu frunze de leuștean, o plantă cu rol protector împotriva pagubei și a bolilor pe parcursul anului. Tot în acestă zi, pentru farmacia casei se culeg florile, frunzele și ramurile unei plante apotropaice.
Înălțarea Domnului 2Se presupune că paltinul, nucul, alunul și leușteanul au puteri vindecătoare, dacă sunt culese în ziua marelui praznic. De Înălțare nu se înstrăinează nici un obiect din casă și nu se împrumută bani. Tradiția mai spune și că nu se împrumută chibrituri și nici sare. (Sursa – www.stirilekanald.ro)

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
servere vps gazduire web servere dedicate