Întâlnire istorică între Joe Biden și Vladimir Putin la Geneva

SocialNews
Cei doi președinți s-au întâlnit miercuri, la Geneva, cu ocazia summitului țărilor G7. A fost vorba despre o întâlnire de 3 ore, președintele SUA declarând că acestea au fost intense și amănunțite.

Președintele Rusiei (68 de ani) a declarat că, omologul său Joe Biden (78 de ani) este un partener constructiv, cu experiență și a precizat faptul că au vorbit “aceeași limbă”. Interesant este și faptul că, acesta a precizat că nu este vorba despre o prietenie, ci mai degrabă de un dialog pragmatic referitor la interesele celor două țări.

Cu toate acestea, programarea unor conferințe de presă separate, este un lucru care trădează tensiunile dintre cei doi președinți de stat. Nu a existat nici o cină de lucru, nici invitații reciproce de a efectua vizite la Washington sau Moscova.

Reținem următoarele măsuri concrete decise în urma dicuțiilor dintre cei doi lideri foarte mari ai lumii:
un acord pentru începerea consultărilor privind securitatea cibernetică, după acuzațiile oficialilor americani, conform cărora, acestea ar fi avut loc de pe teritoriul rus; începutul unui dialog privind stabilitatea strategică; revenirea ambasadorilor la Moscova și Washington.

Președintele Rusiei a sugerat presei faptul că dialogul nu a fost ușor și ia comunicat interlocutorului american punctele sale de vedere…. stricte.

Referitor la acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Rusia, și în special a represiunii împotriva liderului opoziției Aleksei Navalnîi și a organizațiilor sale, liderul de la Kremlin a declarat:

“SUA au cunoscut recent evenimente foarte dificile după uciderea unui afro-american și crearea mișcării Black Lives Matter. Ceea ce am văzut, jafuri, încălcări ale legii și alte lucruri…., simpatizăm cu americanii și cu poporul american, dar nu vrem ca acest lucru să se întâmple și în țara noastră și vom face totul pentru a nu permite acest lucru, și asta nu are nimic de-a face cu nici un fel de teamă față de Fondul de luptă împotriva corupției (FBK)” al lui Navalnîi.

Despre Navalnîi, care execută în inchisoare o pedeapsă de doi ani și jumatate, pentru că a încălcat condițiile eliberării condiționate în timpul recuperării în Germania de pe urma otrăvirii cu un agent toxic, președintele Rusiei nu a admis discuții. El a susținut că opozantul a încălcat deliberat legea rusă, conștient de faptul că pedeapsa va fi închisoarea.

“A pornit de la premisa că dorea să fie reținut, era conștient de asta”

a precizat Vladimir Putin.

Președintele SUA, Joe Biden, a afirmat cu ocazia acestei întâlniri, că ultimul lucru pe care îl dorește de la omologul său rus, este un război rece și a dat asigurări că, la rândul său, nu dorește un nou război rece.

 “Sa sperăm că ne vom înțelege, dar în mod clar nu este în interesul nimănui să existe un război rece între SUA și Rusia”

a declarat Biden.

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
1 Comment
servere vps gazduire web servere dedicate