„Iubeşte pe păcătos, urăşte păcatele lui” – Părintele Profesor Constantin Galeriu

Laura

Pe data de 10 august s-au împlinit 18 ani de la trecerea în vesnicie a Părintelui Galeiu. „Iubește pe păcătos, urăște păcatele lui” este unul dintre îndemnurile esenţiale ale Părintelui Profesor Constantin Galeriu.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a numit pe Părintele Galeriu drept „Un mărturisitor jertfelnic al Evangheliei şi al idealurilor poporului român”.

Înzestrat cu nenumărate daruri, cu chipul coborât parcă din vechile icoane, Părintele Constantin Galeriu a fost unul dintre cei mai cunoscuți slujitori ai Bisericii de pe întregul cuprins românesc. Personalitatea sa rămâne adânc întipărită în memoria Bisericii şi a ţării, ca părinte de familie, ca preot de parohie şi ca profesor de înaltă conştiinţă pedagogică şi misionară”.

Părintele Galeriu punea des accentul pe înviere, ca viață nouă în Hristos, tocmai pentru că a învățat din Sfânta Evanghelie, din scrierile Părinților Bisericii și din experiența sfinților că învierea ca dar se primește prin credință și pregătire spirituală, nu doar se așteaptă. Întreaga slujire pastoral-misionară a Părintelui Galeriu rămâne pentru noi ca o făclie de Paști, care ne ajută să înţelegem mai bine taina și bucuria învierii sufletului din moartea pricinuită de păcat, dar și a pregătirii omului pentru învierea trupului, la venirea întru slavă a lui Hristos, la sfârşitul veacurilor”, sublinia atunci Patriarhul, potrivit Basilica.ro.

Valoarea marelui preot profesor poate fi identificată, atât din predicile şi scrierile sale, precum şi din selecţia de citate foarte inspirate:

Un creștin nu poate fi prost”;
Iubirea este principiul vieţii”;
Înainte de a-ţi da crucea pe care o duci, Dumnezeu a cântărit-o”;
Singurătatea este încăperea unde Dumnezeu ne acordă audienţă”;
Jertfa este iubire”;
Iubeşte pe păcătos, urăşte păcatele lui”;
În viaţa fiecăruia dintre noi există un drum al Damascului”;
Omul este dragoste”;
Sfârşitul cheamă un nou început”.

Părintele Galeriu s-a născut în data de 21 noiembrie 1918 în satul Răcătău-Răzeși din județul Bacău. După finalizarea studiilor teologice a fost numit preot în județul Prahova. În anul 1974 a devenit slujitor la Biserica Sfântul Silvestru din București.

Împreună cu preoteasa Argentina, Părintele Galeriu a crescut şi educat patru copii. Nu a fost deloc ușor acest lucru.După instalarea dictaturii comuniste, Părintele Galeriu a fost
urmărit şi supravegheat de autorităţi continuu, fiind chiar întemniţat pentru o vreme. Acest lucru urma să se întâmple în anul 1952. Atunci Părintele Constantin Galeriu a fost arestat și trimis în ancheta Securității din Ploiești.

Începând cu 16 ianuarie 1953 a fost obligat să facă muncă obligatorie la colonia Peninsula-Valea Neagră de la canal. începând cu 13 octombrie același an a fost mutat la centrul de triere Văcărești de la București. A fost eliberat la 23 octombrie același an, revenind în mijlocul familiei și al păstoriților săi.

Din anul 1973 a activat pe rând ca spiritual, lector și profesor titular la catedra de Catehetică-Omiletică din Institutul Teologic Universitar din București. Începând cu anul 1992 a devenit profesor consultant și conducător de doctorat la Universitatea din București.

De asemenea, în perioada 1988-2003 a continuat să activeze ca profesor consultant șl îndrumător pentru teze de doctorat în cadrul aceleiași Facultăți. A fost membru în Comisia de dialog ortodox-reformat din partea Bisericii noastre. De asemenea, a fost vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor (din 1990).

Părintele Galeriu a fost autorul a numeroase studii, articole, volume de predici și cărți de o rară profunzime teologică. Multe dintre acestea au fost chiar traduse și în străinătate.

                                                                                        Sursa – www.stiripesurse.ro

                                                    Sursa fotografiilor – www.basilica.ro și www.ziarullumina.ro

Share this Article
servere vps gazduire web servere dedicate