Persoanele care au muncit mai puțin de 15 ani și au contribuit cel puțin 10 ani, vor primi pensie!

Laura

Persoanele care au contribuit la fondul de asigurări sociale între 10 și 15 ani, vor primi o pensie minimă care se va stabili în funcție de salariul minim brut și de stagiul de cotizare.
Aceasta va fi stabilită în funcţie de stagiul de cotizare realizat, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

La aceasta se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat între 11 ani şi 14 ani inclusiv. Așadar,
acum pensia românilor va depinde în mare măsură de numărul de ani în care au cotizat la stat.

Modificările din noua Lege a pensiilor vor face în felul acesta diferența, între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani.

Astfel, cei care au cotizat mai puțin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită, într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat. Totodată, pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta.

Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de
legislația în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Adică, în practică se ajunge în
situația în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, prevede textul
noii Legi a pensiilor.

În cazul persoanelor cu o vechime mai mică de 10 ani și grad de handicap, pensia minimă se stabilește într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară, așa cum prevede
nouă Lege a Pensiilor.

                                                                                                                      Sursa – www.bzi.ro

                                                                                    Sursa fotografiilor – www.playtech.ro

TAGGED: ,
Share this Article
servere vps gazduire web servere dedicate