Profesorul Adrian Cioroianu despre includerea Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO!

SocialNews

Profesorul Adrian Cioroianu, fost ambasador al României la UNESCO, susține că dosarul Roșia Montană are peste 90% șanse de a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.
De asemenea, a mai făcut câteva precizări importante cu privire la Roșia Montana. Adrian Cioroianu xplică faptul că în patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roșia Montană, ci doar fosta exploatare/mină romană.

Mai mult, includerea în UNESCO nu exclude „continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate”, dezvăluie Adrian Cioroianu.

Astăzi, duminică 25 iulie a.c., am fost sunat de la Realitatea Tv pentru o scurtă intervenție legată de dosarul Roșia Montană, depus de România la UNESCO. Iată, pe scurt, câteva idei.

În momentul de față, dosarul RM are peste 90% șanse de a fi inclus pe lista Patrimoniul Mondial UNESCO.

Dosarul era ultimul, în ordine cronologică, pe lista discuțiilor de azi, 25 iulie, din sesiunea Comitetului Patrimoniului Mondial. Dar, cum dezbaterile s-au prelungit (și la 16h30 ora RO s-a încheiat ședința de azi), dosarul Roșia Montană va fi cel de-al 5-lea subiect care va fi pus în dezbatere în ședința de mâine, luni 26 iulie a.c. Repet: dacă ceva neprevăzut nu se întâmplă până mâine (sau dacă nu există detalii de ultima oră pe care eu să nu le cunosc), sunt peste 90% ȘANSE CA ROȘIA MONTANĂ SĂ INTRE IN PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO.

Dealtfel, dosarul RM urma să intre pe lista UNESCO la ședința de anul trecut, din iulie 2020. Dar, in conditii de pandemie, acea ședință, (care urma să aibă loc în China) nu s-a mai întrunit – și s-a amânat până în aceste zile, adică final de iulie 2021.

In Patrimoniul UNESCO nu intră întreaga localitate Roșia Montană, ci o arie delimitată, cea care apare în dosarul depus de guvernul României (prin delegația pe care am condus-o) în ianuarie 2017 și, apoi, în ianuarie 2020. În dosar este vorba, în principal, despre fosta exploatare/mină romană (adică de pe vremea Imperiului roman, ca să fie clar) și NU de întreaga zonă RM.

Practic, inscrierea pe lista Patrimoniul Mondial NU EXCLUDE continuarea exploatării în zonă, cândva, în viitor, de către firme românești sau în parteneriate. În istoria recentă a UNESCO au fost cazuri de state care au decis modificarea/exploatarea unor situri, drept care ele au fost retrase de pe lista Patrimoniului Mondial.

Laturile politice sau juridice ale acestui dosar sunt importante – și din acest motiv ar trebui discutate de oameni care le cunosc. În ceea ce mă privește, ca profesor universitar de Istorie și ca ambasador la UNESCO, am susținut înscrierea Roșia Montană pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.”, spune Adrian Cioroianu, pe Facebook.

                                                                                               Sursa – www.stiripesurse.ro

 

 

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
servere vps gazduire web servere dedicate