REFORMĂ – Admitere la liceu înainte de Evaluarea Națională, BAC unic pe modelul testelor PISA!

Laura

Proiectul „România Educată” va fi aprobat săptămâna viitoare în Guvern prin memorandum. Proiectul propune mai multe modificări în sistemul de educație, printre cele mai importante fiind posibilitatea liceelor de a introduce un examen de admitere care va fi susținut înaintea Evaluării Naționale, examen de Bacalaureat unic bazat pe competențe minime (asemănător testelor PISA), posibilitatea elevilor de a trece de la un liceul profesional, la unul teoretic sau vocațional, în baza unui examen.

România Educată ” este un proiect care a fost lansat în anul 2016. Se armonizează, într-un singur document, un set de obiective și de ținte pentru educație, până în 2030. Proiectul nu are caracter de lege, iar pentru implementarea acestuia este nevoie de o decizie politică.

Bugetarea și implementarea proiectului va fi în sarcina guvernului, iar reforma sistemului de educație va fi susținută și din fonduri europene. La consultările de la Palatul Cotroceni, liderii coaliției au agreat necesitatea finanțării sistemului de educație la o valoare apropiată de media Uniunii Europene. În felul acesta, principalele reforme trebuiesc lansate până în anul 2023.


Principala modificare adusă de acest proiect, sistemului de educație, vizează învățământul liceal, unde vor exista trei rute – teoretic, profesional și vocațional – cu aceeași durată (4 ani), absolvenții lor putând intra direct în examenul de bacalaureat, iar transferul/tranzițiile posibile între acestea se pot realiza anual, în baza unui examen. La nivelul liceelor profesionale, autoritățile speră la o colaborare strânsă cu mediul privat,
pentru o mai bună incluziunie pe piața muncii a elevilor care termină un liceu profesional sau tehnologic.

Vrem să împingem copiii cât mai mult spre ruta educațională sau vocațională care să îi ducă spre o carieră”, a declarat consilierul prezidențial Ligia Deca.

Un alt lucru complet nou, este posibilitatea liceelor de a organiza examene de admitere. Examenul ar urma să fie organizat înainte de evaluarea națională,
iar locurile neocupate în urma examenului de admitere vor fi ocupate prin repartizarea elevilor în ordinea mediilor de la Evaluarea Națională.

Bacalaureatul „evaluează competențe și urmărește un profil național pe care toți absolvenții de liceu trebuie să îl dețină, indiferent de rută. Accentul se pune pe competențe reale. În urma promovării acestuia, tinerii vor putea accesa programe de studii universitare”, se arată în document. Examenul de Bacalaureat va fi format din testări transdisciplinare și ar putea fi asemănător testelor PISA. Acesta va putea fi susținut și de elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice.

Există și o altă propunere în acest proiect, cu privire la înființarea de Colegii universitare la care admiterea să se facă fără Bacalaureat, iar absolvenții acestor colegii vor obține
o diplomă de calificare de nivel 5, echivalentă diplomelor obținute în școlile postliceale.

În clasele I-IV evaluarea la clasă se va face prin calificative, iar evaluarile anuale vor fi axate pe competențe cheie și vor include și un raport din partea consilierului școlar.

La clasele V-VIII evaluarea curentă la clasă se va face prin note, iar tezele de final de an vor fi cu subiect unic, la care se adaugă și raportul din partea consilierului școlar.

Sursa – www.digi24.ro

Share this Article
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate