Reprezentanții OMS au găsit probleme la un punct de producție a vaccinului SPUTNIK 5 din Rusia

SocialNews

Reprezentanții Serviciul de precalificare al OMS a emis miercuri o notă în care au fost enumerate câteva dintre problemele găsite în timpul inspecției la un sit de producție din cadrul companiei Pharmstandard-Ufa Vitamin, din orașul Ufa, situat în sud-vestul Rusiei. Verificările au avut loc în perioada 31 mai – 4 iunie.

Conform datelor colectate de agenția de presă AFP, vaccinul Sputnik V a fost utilizat deja în 40 de țări, inclusiv în Rusia, Mexic, Argentina, India, Pakistan, Iran, Kenya și Algeria. Inspectorii OMS au identificat probleme, în special, în ceeea ce privește monitorizarea datelor și controlul calității procesului de fabricație.

De asemenea, există îngrijorări cu privire la monitorizarea sterilității procesului de producție și punere în flacon a vaccinului, precum și referitoare la măsurile pentru a evita contaminarea și trasabilitatea acestuia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat faptul că au existat

„anumite neajunsuri identificate de grupul de inspecţie şi, din câte ştim, au fost luate în considerare, iar tot ceea ce trebuia schimbat a fost schimbat”.
„Desigur, controalele necesare de către organismele de control sunt în vigoare. Evident, acesta este cel mai strict control posibil”

, a mai declarat el.

La solicitarea agenției de presă AFP, OMS a subliniat faptul că

„s-a comunicat cu producătorul în cauză, compania la originea cererii de omologare, şi cu autorităţile naţionale de reglementare, astfel încât problemele ridicate în acest raport preliminar să fie studiate şi rezolvate cât mai repede posibil”.

Aprobarea de urgență de tip OMS ajută țările care nu pot determina singure eficacitatea și siguranța unor medicamnete. În felul acesta ele pot obține un tratament într-un mod mult mai rapid.

OMS a inspectat până acum nouă instalații de producție a vaccinului SPUTNIK 5. Au fost vizitate cinci site-uri de teste clinice iîmpreună cu Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și patru site-uri de producție, dintre care două au fost vizitate împreună cu reprezentanții EMA.

Din cele patru inspecţii, OMS

„a constatat nerespectarea bunelor practici de fabricaţie la un loc de producţie”

, potrivit agenţiei ONU.

„Rezultatele celorlalte unităţi de producţie pe care OMS le-a inspectat sunt încă în curs de evaluare, dar nu au ridicat probleme similare”

, a adăugat aceasta.

OMS a declarat că va continua să evalueze vaccinurile Sputnik V de la diferite locaţii de producţie şi va publica decizia sa odată ce toate datele vor fi disponibile şi examinările încheiate.

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate