ROMÂNIA – Mânăstirea Corbii de Piatră

SocialNews

Prima atestare documentară a acestui lăcaș vechi de cult datează din 23 iunie 1512.

Însă, în mod cert, aceasta nu reprezintă data înființării mânăstirii. Există dovezi, potrivit cărora, vechimea acestei mânăstiri este, în realitate, mult mai mare.
Foarte interesant este faptul că, biserica nu a fost niciodată restaurată până în anul 2003, se pare. Ea păstrează mari parți din pictură originală: Deisis, Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Nașterea Domnului, Întâmpinarea Domnului, Botezul Domnului, etc.
Picturile sunt însoțite de inscripții grecești care permit datarea cu certitudine a ansamblului în prima parte a sec al XIV-lea. Acest lucru înseamnă faptul că, mânăstirea Corbii de Piatră este locul cu cea mai veche pictură din Țara Românească!!
Mânăstirea Corbii de Piatră
Biserica din Corbi se înrudește tipologic cu grupul de biserici rupestre din Capadocia. Spre desosebire de acestea, are o anumită particularitate: existența a două sfinte altare pe un singur naos. Acesta este motivul pentru care această biserică este unică la noi în țară!!
În partea de sud a pronaosului se află trapeza mânăstirii, dăltuită din piatră, despre care tradiția afirmă faptul că, aceasta „îi slujea voievodului Matei Basarab drept divan, unde judeca diferite pricini” când lua parte la hramul bisericii, Adormirea Maicii Domnului.
Biserica este deosebit de valoroasă nu doar pentru faptul ca a fost construită în stâncă, ci mai ales pentru pictura care o împodobește. Specialiștii afirmă faptul că, aceasta este realizată în cea mai pură tradiție bizantină, datând din secolul al XIV-lea sau, poate chiar mai devreme.
Este situată în satul Jgheaburi, din comuna Corbi, la o distanță de aproximativ 33 de km de Curtea de Argeș, pe drumul spre comuna Nucșoara.

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
1 Comment
servere vps gazduire web servere dedicate