ROMÂNIA – Sarmiza Bilcescu, prima femeie din lume cu un doctorat în drept

SocialNews

Sarmiza Bilcescu s-a născut în România, la București, la data de 27 aprilie 1867, în familia lui Dumitru Bilcescu. A obtinut licența în științe juridice in anul 1887.

Sarmiza BilcescuÎn anul 1891, ca urmare a unei campanii susținute de către juristul român Constantin Dissescu, Sarmiza Bilcescu a fost admisă în Baroul Ilfov (care includea și Baroul București, la acea dată!) care era prezidat de renumitul Take Ionescu.
Deși a fost prima româncă avocat din România, aceasta nu a practicat niciodată avocatura. S-a căsătorit cu Constantin Alimănișteanu, la șase ani după ce a fost admisă în Baroul Ilfov.
A avut o prezență foarte activă în cercurile feministe, în schimb. Ea a fost una dntre fondatoarele Societății Domnișoarelor Române, organizație care își propunea să lupte atunci pentru creșterea gradului de educație în rândul femeilor.
Bibliografia acesteia a fost publicată în anul 1947 de către Mihail Fârcășanu, sub pseudonimul Mihai Villara.
În topul primelor 60 de femei din lume, Sarmiza Bilcescu ocupă locul 39, potrivit unui articol apărut în revista Banatul Azi în anul 2016.

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
servere vps gazduire web servere dedicate