Românii au preferat în ultimul timp să se vaccineze cu vaccinul Johnson&Johnson!

SocialNews

Conform statisticilor realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, peste 12.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, Potrivit CNCAV, 12.082 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, 7.395 dintre acestea primind prima doză de vaccin. În ultimele 24 de ore au fost 3 reacții comune și minore la vaccinare.

S-au vaccinat cu prima doză astfel: 3.581 cu Pfizer, 69 cu Moderna, 9 cu AstraZeneca și 3.736 cu Johnson&Johnson. Astfel, cel mai recent vaccin introdus pe piață pentru vaccinare în UE, cel de la Johnson&Johnson, depășește în popularitate vaccinul de la Pfizer.

O posibilă explicație poate fi faptul că vaccinul Johnson&Johnson se face într-o singură doză, nu în două doze ca restul vaccinurilor.

Situația vaccinărilor în România este următoarea: numărul total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 (începând cu data de 27 decembrie 2020) a ajuns la 9.141.068. Au fost utilizate 7.225.887 de doze Pfizer BioNTech, 721.410 de doze Moderna, 845.191 de doze AstraZeneca și 348.832 de doze Johnson&Johnson.

În ceea ce privește numărul total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, sunt 16.678 de reacții comune și minore.

Cum funcționează vaccinul COVID-19 de la Johnson & Johnson?

Regimul de administrare este monodoza (se administreaza o singura doza de vaccin), iar eficacitatea a fost calculata incepand cu 14 sau 28 de zile de la vaccinare.

Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnson (Ad26.COV2-S), COVID-19 Vaccine Janssen suspensie injectabila, este un vaccin cu vector viral nereplicativ. Există alte vaccinuri bazate pe această tehnologie, împotriva unor boli cauzate de virusuri precum HIV și Zika, aflate în curs de dezvoltare. Un vaccin împotriva Ebola bazat pe un vector viral nereplicativ a fost autorizat deja în Uniunea Europeană.

Care au fost concluziile EMA în urma analizei evenimentelor de tip tromboembolic asociate cu trombocitopenie raportate în urma utilizarii în SUA?

* Raportul risc-beneficiu pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania Johnson&Johnson, denumit “COVID-19VaccineJanssen”, rămâne nemodificat – beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse

* Apariția unor afecțiuni care asociază tromboză și trombocitopenie a fost întâlnită extrem de rar în cazul pacienților vaccinați cu acest ser – au fost raportate 8 cazuri în SUA după 7 milioane de administrări

* Aceste afecțiuni au fost întâlnite mai frecvent la persoane cu vârstă sub 60 ani, majoritar femei, în primele 3 săptămâni de la vaccinare.

* Până la acest moment nu au fost identificați factori de risc care sa predispuna la aparitia acestor evenimente.

Se recomandă contactarea de urgență a medicului si evaluare medicală de urgență dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 3 săptămâni de la vaccinare:

– dificultăți de respirație

– durere în piept

– umflarea picioarelor

– durere abdominală puternică si persistentă

– dureri de cap persistente

– vedere încețoșată

– pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului

Sursa – www.stiripesurse.ro

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
servere vps gazduire web servere dedicate