Rusia este gata să elimine restricțiile produselor fabricate în Republica Moldova!

SocialNews

În ultimii 10 ani Federația Rusă a impus interidicții la taxe pentru numeroase produse exportate. Este vorba despre carne, legume, fructe, cereale, făină, bere, vin, zahăr, etc. O veste foarte bună oferă speranță pentru mulți oameni de afaceri din Republica Moldova. Este vorba despre posibilitatea ca acestea să fie eliminate de către Federația Rusă.

Rușii chiar promit ridicarea acestor restricții!

Am reiterat poziția noastră în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Am discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră”, a spus Președinta Maia Sandu.

În cadrul întrevederii, a fost abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean. „Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute”, a reiterat șefa statului.

Șefa statului, Maia Sandu, a menționat că Republica Moldova are o agendă plină cu Federația Rusă și multe subiecte de interes comun pentru statele și pentru cetățenii noștri.

Am discutat despre ele astăzi și suntem pregătiți să le abordăm pe larg, inclusiv prin intensificarea contactelor bilaterale. Am apreciat deschiderea părții ruse în acest sens, fapt care poate contribui la consolidarea dialogului dintre țările noastre”, a menționat Maia Sandu.

Șeful-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak a declarat că este satisfăcut de negocierile purtate cu președinta Republicii Moldova. El a anunţat că „Rusia este gata să ajute Moldova, dar pe o bază reciproc avantajoasă, nu în detrimentul intereselor naționale„.

Amintim că pe 31 iulie 2014, Guvernul Rusiei decis că începând cu 30 august 2014, pentru 19 categorii de mărfuri din Moldova (de la carne, legume, fructe, cereale, făină, semințe
de floarea-soarelui, la bere, vin, zahăr, conserve din legume și mobilă) este aplicat același regim vamal ca și pentru țări precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franța etc., ceea ce presupune plata de taxe.

Autoritățile moldovenești au trans un semnal important de alarmă atunci. Acestia au susținut că Rusia nu ar avea niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova. „Nu există niciun motiv de ordin juridic sau comercial care ar face Federația Rusă să revizuiască, într-o manieră atât de cardinală, relația cu Republica Moldova, din punct de vedere al aranjamentelor comerciale“, a declarat
premierul Iurie Leancă.

Sursa – www.stiripesurse.ro
Sursa fotografiilor – www.agora.md și www.pixabay.com și www.stiripesurse.ro

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
servere vps gazduire web servere dedicate