Suntem în pragul unei reale crize alimentare!

Laura

Potrivit publicației Bloomberg, vremea extremă afectează recoltele din întreaga lume. Acest lucru poate avea o singură consecință: creșterea prețurilor pentru alimente!
În momentul de față costurile sunt deja aproape de cele mai mari nivele din ultimul deceniu.

Spre exemplu, cel mai grav îngheț din Brazilia din ultimele două decenii a adus o lovitură letală tinerilor copaci de cafea. Brazilia este cel mai mare stat cultivator de cafea din lume! Inundațiile din regiunea specializată în creșterea porcilor din China au afectat fermele și au sporit amenințările cu boli ale animalelor. Căldura arzătoare și seceta au uscat culturile de pe ambele părți ale frontierei SUA-Canada.

Iar în Europa ploile torențiale au generat riscuri legate de apariția bolilor fungice la cereale și au blocat tractoarele în câmpurile îmbibate cu apă, potrivit agenției Mediafax.

Astfel, prețul cafelei a crescut cu 17% săptămâna aceasta și a depășit 4 dolari pe kilogram pentru prima dată din 2014. Dar înghețul recent din Brazilia este doar ultimul exemplu din seria de nenorociri care a lovit fermierii locali anul acesta. Brazilia se confruntă, de asemenea, cu o secetă care a epuizat rezervele pentru irigații.

Unele persoane îsi amintesc ceea ce oamenii de știință au avertizat în urmă cu ani de zile: schimbările climatice vor face din ce în ce mai dificilă producerea de hrană suficientă pentru lume, cele mai sărace națiuni înregistrând de obicei cea mai grea lovitură. În unele cazuri, urmează tulburări sociale și politice.

Indicele prețurilor la alimente al FAO, organizația ONU pentru alimentație și agricultură a crescut timp de 12 luni consecutive până în mai, înainte de a se reduce în iunie la 124,6 puncte, în creștere cu 34% față de anul precedent. Indicele măsoară prețurile internaționale ale unui coș de produse alimentare.

Brazilia, de exemplu, este cel mai mare furnizor de zahăr și suc de portocale din lume și un producător cheie de porumb și soia. Mai reprezintă aproximativ 40% din recolta mondială de cafeaua arabică.

Nu există nicio altă țară din lume care să aibă acest fel de influență asupra condițiilor pieței mondiale – ceea ce se întâmplă în Brazilia afectează pe toată lumea”, a spus Michael Sheridan, director de aprovizionare la Intelligentsia Coffee din Chicago.

Din pacate, în prezent, vremea extremă pare să afecteze aproape fiecare regiune a globului.

Condițiile secetoase din Canada, împreună cu căldura record, au declanșat sute de incendii, care au facut ca mii de vagoane feroviare care transportau cereale pentru export au goale timp de săptămâni în provincia vestică Columbia Britanică.

Seceta se face simțită în Canada, în provincia Prairie și în nordul SUA, obligându-i pe fermieri să vândă grâu și orz ca furaje pentru animale. Prețurile pentru grâul de primăvară din regiune au atins recent cele mai mari valori din ultimii opt ani. Chiar și fructele de mare din nord-vestul Pacificului au fost victime ale căldurii extreme și ale impactului acesteia asupra vieții marine.

Cu o situație dramatică se confruntă și orașelor inundate din Germania și Belgia. Ploaia a dus la întârzieri în recoltare și vine după înghețuri care au afectat culturile,
de la sfecla de zahăr până la pomi fructiferi. De asemenea, podgoriile din Franța au fost și ele afectate și din alte zone.

În timp ce producția europeană de grâu este de așteptat să crească în acest an, o parte din recoltă ar putea ajunge să treacă la hrănirea animalelor de fermă. Acest lucru amenință implicit transporturile către Africa de Nord. Această țară care se bazează pe importurile de cereale de înaltă calitate în prezent.
                                                                                                  Sursa – www.stiripesurse.ro

                                                                                      Sursa fotografiilor – www.pixabay.com

 

Share this Article
servere vps gazduire web servere dedicate