Tensiuni în armata ucraineană – Posibila demitere a lui Zalujnîi pune pe gânduri trupele

SocialNews

În timp ce preşedintele Ucrainei pare pregătit să îl demită pe şeful forţelor sale armate, unii soldaţi care luptă împotriva Rusiei pe frontul de est sunt sceptici, dar spun că depinde mult şi de persoana cu care ar putea fi înlocuit, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Într-un interviu publicat duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că ia în considerare înlocuirea comandantului-şef al forţelor armate, Valeri Zalujni, ca parte a unei remanieri mai largi a ierarhiei militare care intervine pe timp de război.

Zalujni este văzut ca un erou de către majoritatea ucrainenilor, amintirea victoriilor uluitoare obţinute în 2022 în faţa Rusiei depăşind în mintea multora dintre ei eşecul contraofensivei de anul trecut.

„Cred că această demitere nu ar fi potrivită acum, pentru că pe câmpul de luptă nu se schimbă comandanţii”, a declarat un comandant de unitate antitanc în vârstă de 31 de ani, care a cerut să fie prezentat prin indicativul său, Tiger

Brigada lui Tiger, a 59-a, luptă pe o secţiune a frontului din estul regiunii Doneţk, în apropiere de Avdiivka, un oraş construit în jurul unei vaste uzine de cocs care a dus greul celui de-al doilea asalt de iarnă al Rusiei.

Soldatul, alegându-şi cu grijă cuvintele şi vorbind în subsolul unei case în care se odihnea între rotaţiile de pe front, a spus că multe depind de cine îl va înlocui pe Zalujni. „Cei mai populari (comandanţi) sunt cei care sunt aici şi care luptă alături de băieţi, care stau în tranşee”, a spus el. Tiger a adăugat că oricine ar fi la conducere ar trebui să asigure frontul cu trupe noi, care să-i înlocuiască pe soldaţii obosiţi, dar şi cu o cantitate mai mare de drone – ambele fiind cerinţe pentru care Zalujni a făcut presiuni.

Importanţa personalităţii următorului comandant este subliniată şi de comandantul de companie Ihor, în vârstă de 33 de ani. „Înainte de a demite pe cineva din postul său, mai ales unul atât de important, trebuie să fii sigur cine va înlocui această persoană şi care este viziunea sa pentru viitorul acestei situaţii”, spune el. „Dacă guvernul nostru vrea să schimbe pe cineva, aceste schimbări ar trebui să facă doar ca lucrurile să fie mai bune, şi nu mai rele”, subliniază comandantul.

 

SONDAJ

Un sondaj realizat în decembrie 2023 de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev a constatat că 72% dintre ucraineni ar vedea în mod negativ demiterea lui Zalujni şi doar 2% ar privi-o în mod pozitiv.

Soldaţii care au vorbit cu Reuters au fost precauţi să nu exprime opinii stridente într-o dispută care îl opune pe comandantul lor şef unui preşedinte care conduce forţele armate.

Dar Mikola, un bărbat de 59 de ani care comandă un camion lansator de rachete GRAD, a declarat că el crede că Zalujni a fost atras într-o dispută politică. „Toată lumea crede că am avut unele succese în 2022… Dar în 2023 (nu la fel de multe). Asta nu înseamnă că Zalujni gestiona prost forţele armate”, este de părere Mikola.

Tensiunile de lungă durată dintre Zelenski şi Zalujni cu privire la conducerea războiului au ajuns la un punct culminant atunci când s-a pus problema mobilizării.

Zalujni a declarat că armata vrea să recruteze până la 500.000 de oameni în 2024, lucru căruia preşedintele i se opune, potrivit unei surse, deşi guvernul său a înaintat parlamentului un proiect de lege care înăspreşte recrutarea militară.

Soldaţii din regiunea Doneţk, dintre care mulţi s-au oferit voluntari, fără să se fi aşteptat să lupte timp de doi ani într-un război la scară largă, au declarat că nu vor să poarte întreaga povară a conflictului. „Mobilizarea este necesară, pentru că nu avem suficienţi oameni, inamicul are un mare avantaj faţă de noi în ceea ce priveşte numărul de soldaţi”, a declarat Ihor.

Tiger a estimat că 60-70% din oamenii brigăzii 59 iniţiale mai sunt încă în serviciu, iar aceasta nu a reuşit să umple toate golurile lăsate de cei ucişi, răniţi sau retraşi din alte motive.

Mikola, în vârstă de 59 de ani, a declarat că va pleca acasă când va împlini 60 de ani, în conformitate cu regulile actuale. El a spus că îi pare rău pentru soldaţii mai tineri care nu au această opţiune. „Toată lumea trebuie să înţeleagă că întreaga ţară a Ucrainei este în război, nu doar cei care au luptat în ultimii doi ani”, spune el.Sursa

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate