Potrivit BBC, ultimul Airbus A380 construit vreodată va fi predat noului său proprietar, Emirates Airlines, cu sediul în Dubai, joi.
Aceasta este o piatră de hotar, deoarece gigantul cerului va continua să zboare, dar viitorul său pe termen lung este încă incert.
Potrivit Mediafax, Emirates are aproximativ jumătate din flota sa de A380 și se pare că va continua să folosească această aeronavă pentru mulți ani de acum înainte.
Dar alte câteva companii aeriene au încetat să-l mai folosească în timpul pandemiei, iar unele avioane au fost casate.
A380 este cel mai mare avion de pasageri din lume. În configurația standard, poate transporta 545 de pasageri – deși teoretic poate transporta 853 de pasageri.
Colosul cu două etaje are patru motoare, o anvergură a aripilor de 80 de metri și o greutate maximă la decolare de 560 de tone. De asemenea, este foarte complicat – conține aproximativ 530 de kilometri de cabluri.
Cu toate acestea, conform lui Alex Scerri, fostul căpitan al A380, zborul este foarte ușor. „Airbus a construit cu succes A380, făcându-l să se simtă ca un avion mai mic, la fel ca A320”, a spus el. „Este foarte flexibil și nu se simte ca un avion de 600 de tone”.
Proiectat la începutul anilor 1990, A380 va deveni un simbol al competenței industriale europene și va deveni nava amiral a flotei Airbus care le depășește pe aeronavele mari de pasageri Boeing 747.
La acea vreme, se credea larg că, odată cu dezvoltarea orașelor și creșterea traficului aerian, marile centre aeroportuare din întreaga lume vor deveni din ce în ce mai aglomerate. Acest lucru va crea o piață pentru aeronave foarte mari care pot transporta mai mulți pasageri fără a crește numărul de zboruri.
Cu toate acestea, când A380 a făcut primul său zbor comercial în 2007, semințele dispariției sale fuseseră deja semănate.
În timp ce inginerii Airbus lucrează din greu pentru a aduce pe piață avioane de pasageri foarte mari, Boeing vinde o versiune cu rază lungă de acțiune a economicului său bimotor 777 – și dezvoltă 787 Dreamliner.
787 este un proiect care profită din plin de progresele din tehnologia motoarelor, materialelor compozite și aerodinamică. Rezultatul este o aeronavă mai eficientă decât modelul anterior, care consumă mai puțin combustibil și, prin urmare, costă mai puțin de utilizare.
Împreună cu Airbus A350 lansat câțiva ani mai târziu, a schimbat peisajul pieței.
Companiile aeriene pot folosi acum avioane mari pentru a transporta un număr mare de persoane între aeroporturile hub pe rute directe mai puțin aglomerate între orașe mai mici și apoi le pot aranja pe zboruri de legătură către alte destinații.
În comparație cu aceste modele noi, costurile de achiziție și de operare ale A380 cu patru motoare sunt mari.
Airbus a construit doar 251 de avioane A380, iar programul a muncit din greu pentru a atinge profitabilitatea – ca să nu mai vorbim de recuperarea a peste 25 de miliarde de dolari SUA investiți în el.
Deși acesta poate fi un eșec comercial pentru Airbus, pentru principalii săi clienți, avionul super jumbo este în mod clar un succes.
Emirates l-a folosit pentru a crea o rețea globală de rute de mare densitate, pe distanțe lungi în Dubai. Acest lucru a ajutat-o să devină una dintre cele mai mari companii aeriene din lume.
Ce se întâmplă cu aeronavele nefolosite? În teorie, pot zbura decenii. Dar, potrivit Ascend by Cirium, piața second-hand pentru avioane atât de mari este „prea mică pentru a exista”. Prin urmare, după ce cele șapte au fost trimise, este probabil ca mai multe avioane A380 să devină în cele din urmă fier vechi.