Un nou vaccin este în curs de dezvoltare! Experiența voluntarilor români în studiul clinic Novavax

SocialNews

Un participant român în calitate de voluntar la un test clinic al vaccinului COVID a spus că indiferent ce este, este sigur, a fost incredibil de atent studiat și va fi aprobat doar dacă rezultatele studiului sunt impecabile.

Potrivit unei postări de pe pagina Ro Vaccinare, Silvia Câmpeanu a participat în calitate de voluntar la cercetarea Novavax. Ea a spus că a primit două doze de vaccin și două doze de placebo la momente diferite și că sângele i-a fost recoltat pentru testare aproximativ la fiecare 6 săptămâni.

„Am încheiat un an și 2 luni de voluntariat dedicat memoriei tatălui meu, răpus de Covid. Un an și-un pic, incredibil, plin de emoții, și vreau să împărtășesc cu voi câteva momente importante pentru mine în cadrul studiului”, spune voluntara.

Ea povestește că primele doze de ser le-a primit anul trecut în noiembrie.

„Am fost atât de convinsă că am primit vaccinul, încât la câteva ore după administrare, a început meniul efectelor adverse: febră, vărsături, dureri musculare, leșin, erupții cutanate, palpitații, tuse, dificultăți de respirație. Noaptea am avut frisoane, dimineața am mai tras o tură de leșin în baie. Câteva zile am tușit încontinuu. Am fost, evident, testată, consultată, reconsultată de medici. După a doua doză, scenariul s-a repetat. În aplicația în care fiecare voluntar menționa efectele secundare, cred că am scris zilnic și am umplut rubrica de raportări. Soțul meu, voluntar și el, n-a avut nimic în afară de un somn bun în nopțile după administrarea serului”, a spus Silvia Câmpeanu.

Conform acesteia, în a doua etapă, numită cross-over, cei ce în prima etapă au primit vaccin, au primit placebo, și invers.

„În a doua etapă, în afară de o poftă super mare de cafea, nu am trăit nimic interesant. Nici măcar durere la locul injectării. Când a venit momentul de unblinding, m-am simțit ultima fraieră când am aflat că în prima fază am primit ser fiziologic. Am primit două doze de ser fiziologic și am făcut ca toate visele, și toate durerile și sufocările și leșinurile vieții au fost provocate de mintea mea panicată/ emoționată/ anxioasă. Am leșinat, am avut febră (38.3), mi-a fost rău, voi înțelegeți? Da, așa funcționează placebo”, a mai spus voluntara.

Ea susține că majoritatea efectelor secundare au fost raportate de primitorii de placebo: „Suntem vreo 50.000 de voluntari în studiul ăsta, pe toate continentele, și în afară de vreo 8 (opt) crize de fiere, raportate de persoane cu calculi biliari existenți, nu există efecte secundare raportate de primitorii de vaccin. Da, am făcut și un test de anticorpi, și am un număr cu 5 cifre. Să-mi trăiască. Și pentru că tot procesul aprobării vaccinului produs de Novavax e întârziat, NHS (Serviciul Național de Sănătate din UK) a decis să mai facem încă două doze de Pfizer pentru a avea o schemă de vaccinare completă, ca să putem călători. Soțul meu a făcut și un J&J între timp, îl prinde sfârșitul de an cu 3 scheme complete de vaccinare”, a mai scris aceasta.

Silvia Câmpeanu spune că a vrut să împărtășească aceste momente pentru a asigura că „vaccinul, oricare ar fi el, este sigur, este studiat incredibil de atent, că fiecare aprobare este dată doar după rezultate impecabile în studii, că nu se face nici cea mai mică eroare și că nici cel mai mic pas nu este sărit”.

Sursa: Stiri pe Surse

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
servere vps gazduire web servere dedicate