Vaccinul Pfizer poate provoca tulburări sanguine rare (studiu israelian)

SocialNews
FILE PHOTO: Vials with a sticker reading, "COVID-19 / Coronavirus vaccine / Injection only" and a medical syringe are seen in front of a displayed Pfizer logo in this illustration taken October 31, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Vaccinul anti-Covid 19 fabricat de Pfizer a fost legat de posibilitatea dezvoltării unei tulburări rare de sânge numită medical „purpură trombocitopenică (TTP)”, potrivit cercetătorilor israelieni, informează The Jerusalem Post.

TTP este o boală autoimună care determină formarea cheagurilor de sânge în diferite organe ale corpului. Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate din Israel, aceste cheaguri pot restricționa sau bloca fluxul de sânge bogat în oxigen către organele vitale precum creierul, rinichii și inima, ducând la probleme grave de sănătate.

Cercetătorii de la Institutul de Hematologie Shamir Medical Center au declarat că au devenit conștienți de această problemă după ce au văzut o creștere bruscă a TTP în țară – au fost descoperite patru cazuri într-o lună, comparativ cu două sau trei cazuri pe an.

Echipa de medici a declarat că a găsit o „legătură cronologică” între vaccinare și apariția simptomelor bolii. Ei au subliniat că aceștia erau atât pacienți noi, cât și pacienți a căror boală a apărut după o perioadă lungă de remisie.

Ministerul Sănătății evaluează în prezent investigațiile și, până la finalizarea evaluării, medicilor li s-a cerut să nu intervină. Un purtător de cuvânt al spitalului a subliniat că acest studiu, care a fost realizat pe scară largă, nu ar trebui în niciun caz să descurajeze oamenii să se vaccineze și a încurajat pe oricine care nu fusese încă vaccinat să primească doza.

Ca urmare a studiului lor, echipa de medici, condusă de dr. Maya Koren-Michowitz, șefa Laboratorului de hemato-oncologie translațională, a recomandat ca persoanele cu TTP să fie vaccinate numai cu permisiunea specială a medicului lor – și că, dacă sunt vaccinate , ar trebui să beneficieze de urmărire clinică în viitor.

„Medicii și pacienții trebuie să fie atenți la simptomele clinice: oboseală slăbită, tulburări neurologice, hemoragii și dureri toracice”

, a spus echipa într-un comunicat.

De asemenea, aceștia au îndemnat „oamenii sănătoși” care sunt vaccinați să fie vigilenți și să solicite asistență medicală imediată dacă apar simptome. Diagnosticul precoce și tratamentele moderne au crescut rata de supraviețuire a pacienților cu TTP de la 10% în trecut la 80% astăzi.

Share this Article
Follow:
Socialnews este site-ul dumneavoastră preferat de știri sociale, mondene, sănătate, fashion, turism și muzică. Vă oferim zilnic cele mai variate informații despre domenii cu adevărat importante!
Leave a comment
servere vps gazduire web servere dedicate