Varianta Delta – O persoană infectată generează mai multe cazuri secundare

Laura

În România vorbim acum de aproximativ 28%, rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă, anume populația peste 12 ani.” afirmă Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare:

Acesta mai precizează faptul că, „după cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala. Fără a crește numărul de persoane vaccinate, va fi foarte greu să evităm mai târziu o creștere a numărului de cazuri.

Vaccinându-ne, suntem în siguranță și în fața acestei variante Delta. Aș vrea să explic puțin, pentru că atunci când ne uităm la eficiență, înseamnă cât de bine ne protejează
un vaccin în condițiile vieții de zi cu zi.

Toate vaccinurile aprobate în UE sunt eficiente față de varianta Delta, din fericire.

În cazul unei persoane vaccinate, dar infectate cu varianta Delta, riscul să ajungi în spital este de 20 de ori mai mic, comparativ cu situația în care n-ai fi fost vaccinat.
Asta, pentru că eficiența vaccinului este de peste 96% la persoanele care au schemă completă de vaccinare. Deci care au făcut cele două doze și care au cel puțin 10,
14 zile de la cea de-a doua doză. Aici vorbim de vaccinul ARN mesager.

Dacă ne uităm la vaccinul bazat pe vector viral, în speță AstraZeneca, avem o eficiență pentru prevenirea internărilor de 92 la sută. Practic, 9 persoane din 10 nu vor
ajunge la spital, fiind vaccinate. În condițiile în care facem o singură doză, nivelul de protecție este de circa 33% pentru ambele scheme de vaccin. Adică, indiferent că e vaccin cu vector viral, sau pe bază de ARN mesager. Deci doar 3 pacienți din 10 sunt protejați astfel încât să nu ajungă la spital.„,  a mai precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

Rețineți faptul că, o persoană infectată cu varianta Delta poate genera 6-7 cazuri secundare.

Din fericire, în România este dominantă varianta Alpha, cea britanică în momentul de față. Îngrijorătoare este creșterea numărului de persoane infectate cu varianta Delta în foarte multe țări din Europa și în întreaga lume!

Sursa – www.digi24.ro
Sursa fotografiilor – www.pixabay.ro

Share this Article
servere vps gazduire web servere dedicate